
Lody włoskie to coś, co wiele osób mających dzieciństwo już za sobą, pamięta z dawnych lat. Później zostały one nieco wyparte przez występujące w fantazyjnych smakach lody gałkowe. Jednak dziś powracają do łask, zachwycając kolejne pokolenia. Na czym polega fenomen lodów włoskich i czy warto przekuć go w biznes?
Pyszne lody włoskie – dla dzieci i dorosłych
Lody włoskie mają niewiele wspólnego z Italią, choć ten śródziemnomorski kraj słynie z własnej wersji pysznych mrożonych deserów. Ten niezwykle popularny w czasach PRL sposób na orzeźwienie dozowany ze specjalnego automatu wprost do wafelka swoją zwyczajową nazwę wziął właśnie od owej maszyny, którą produkowano we Włoszech. W istocie prawdziwe włoskie lody („gelato”) różnią się od automatowych zarówno konsystencją, jak i składem czy sposobem podawania. Tradycyjnie występują bowiem w wielu smakach tak jak lody gałkowe, nakładane są jednak specjalną szpatułką. To, co w Polsce znamy pod nazwą „włoskich lodów”, w krajach anglosaskich nazywane jest „soft serve”, czyli miękkimi lodami. W innej wersji deser może być również określany po prostu mianem lodów z automatu.
Maszyna do lodów włoskich ma specjalną konstrukcję, dzięki której znajdująca się w zbiorniku masa jest zmrażana i jednocześnie napowietrzana. To dlatego lody z automatu mają niezwykle lekką konsystencję. Wpływa to na ich wyjątkową delikatność i subtelny smak. Ma także dodatkowy atut – dzięki dużej zawartości powietrza lody włoskie są mniej kaloryczne, dzięki czemu można sobie na nie pozwolić, nawet będąc na diecie.
Jak robi się lody z automatu?
Produkcja lodów z automatu to zajęcie, które nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Podstawą jest maszyna do lodów włoskich. Te nowoczesne, niekoniecznie produkowane w Italii, mają szereg parametrów, które ułatwiają pracę. Sprawiają, że każda porcja deseru jest tak samo smaczna. Szeroki wybór modeli znaleźć można m.in. w ofercie Multigastro – sklepu z zaopatrzeniem dla gastronomii. W komorze urządzenia umieszcza się gotową mieszankę, do której zazwyczaj wystarczy dodać wodę, a resztą zajmuje się automat. Nawet dozowanie poszczególnych porcji jest na tyle łatwe, że może zajmować się tym osoba bez wcześniejszego przeszkolenia. Dodatkowym atutem jest fakt, że maszyna do lodów włoskich nie zajmuje wiele miejsca. Jest to więc świetny pomysł na dochodowy wakacyjny biznes bez konieczności ponoszenia znacznych inwestycji. Najważniejszy jest wybór maszyny, która spełnia wszelkie standardy higieniczne i jakościowe, dlatego warto zaopatrzyć się tylko u renomowanych dostawców, takich jak Multigastro.