Lokalizacja miejsca do grillowania
Miejsce na grilla w ogrodzie powinno być zaciszne i sprzyjać spożywaniu posiłków. Najlepiej, gdy usytuowane z dala od domu, w pobliżu drzew i roślin. Idealnym miejscem do grillowania są otwarte altany, które umożliwiają ustawienie sprzętu do grillowania na zewnątrz oraz przygotowanie miejsc siedzących i stolika wewnątrz wiaty. Innym rozwiązaniem mogą być stoliki i krzesła ustawione na świeżym powietrzu (na środku ogrodu) bez żadnego zadaszenia oraz przenośny grill. Altanka jest dużo korzystniejszym rozwiązaniem, ponieważ pozwala schronić się przed nagłym deszczem lub silnym wiatrem. Jednak jeżeli nie posiadamy altanki również możemy przygotować uroczystość z grillem, wówczas powinniśmy wybierać słoneczne i bezwietrzne dni na przyjęcia. Jeszcze inną opcją są miejsca grillowe urządzone na tarasach w pobliżu domu. Mają one swoje wady i zalety, korzyścią jest stały dostęp do wszystkich niezbędnych akcesoria grillowych, zaś główną wadą może być utrata kameralnej atmosfery oraz wyjątkowego biesiadowego klimatu.
Altanka – idealne miejsce na wieczorne grillowanie
W miarę naszych możliwości najlepszym wyjściem będzie usytuowanie miejsca grillowego w naszym ogrodzie z dala od domu. Przyda się mała altanka, która będzie stanowiła doskonałe schronienie oraz pozwoli zachować swojski klimat.
Roślinność
Działkową altankę warto obsadzić pnącymi się roślinami np. bluszczem, wówczas będzie wyglądała bajecznie i subtelnie zakryje gości znajdujących się wnętrz. Dodatkowo na altance zawiesić można doniczki z przeróżnymi ziołami, które będą doskonałym dodatkiem do potraw grillowanych. Na pewno sprawdzi się tutaj świeży tymianek, rozmaryn, bazylia i majeranek. Zapach ziół będzie działał pobudzająco na układ trawienny i stworzy idealną atmosferę.
Lampy ogrodowe
Kolejną bardzo istotną kwestią miejsca do grillowania jest odpowiednie oświetlenie ogrodowe. Można je wykonać za pomocą przeróżnych lamp ogrodowych dostępnych na rynku w ciekawych formach. Lampy ogrodowe stosowane w altankach to najczęściej kinkiety lub lampy wiszące. Dają one bardzo dużo światła i tworzą tajemniczą atmosferę. Warto pamiętać, aby lampy ogrodowe nie były zbyt jasne i nie wywoływały efektu oślepienia. Poleca się korzystać z lamp mających mleczne klosze lub dające rozproszone światło. Lampy ogrodowe, które podkreślą urok i biesiadny klimat to również cotton balle lub lampki świąteczne. W suchych altankach sprawdzą się doskonale i sprawią, że wyjątkowa atmosfera udzieli się każdemu.
Jeżeli wyodrębniamy oddzielne miejsce dla dzieci również powinniśmy zadbać o właściwe oświetlenie ich stolika. Dzieciaki podczas grillowania na pewno będą nie zbyt ostrożne, w końcu zabawa na świeżym powietrzu i dużo gości to idealny czas na rozrabianie. Dobrym pomysłem będą lampy ogrodowe wiszące montowane bezpośrednio nad stolikiem dziecięcym. Najlepiej wybierać lampy z możliwością regulacji ich wysokości, wówczas zawsze będzie można dopasować wysokość lampy do zmieniającego się wzrostu maluchów. Stoliki dziecięce a altankach należy ustawiać w bezpiecznych miejscach, z dala od grilla i w pobliżu ściany. Będą one chroniły dzieci przed poparzeniem się , upadkiem oraz innymi niechcianymi wydarzeniami. Dodatkową ozdobą mogą być lampy ogrodowe w formie lampek świątecznych zawieszone na ścianach wokół dziecięcego stolika. Sprawią dużo radości dla naszych brzdąców i urozmaicą każde przyjęcie.
Sprzęt do grillowania w ogrodzie
Na rynku obecnie znaleźć można przeróżne rodzaje grillów np. grille węglowe, gazowe, elektryczne oraz murowane. Najczęściej wybieranym modelem jest grill węglowy, który jednak ma swoje wady. Węgiel bywa czasami trudny do rozpalenia, dodatkowo cały proces grillowania wiąże się z brudnymi palcami oraz niezbyt przyjemnym zapachem dymu. Pomimo wad grille węglowe mają swoich stałych zwolenników i najbardziej przypominają klasyczną biesiadę na świeżym powietrzu.
Dobrym rozwiązaniem są grille elektryczne, lecz zazwyczaj mają małą powierzchnię do grillowania i nie są najlepszym sprzętem na duże uroczystości. Obecnie najrozsądniejszym wyborem będzie grill gazowy, który łatwo się rozpala, a potrawy na nim przyrządzane są dużo zdrowsze od przygotowanych na grillach węglowych.