Beta karoten – dlaczego warto wprowadzić go do diety

Beta karoten, kojarzony głównie z suplementem diety, który ma wspomóc opalanie się, w rzeczywistości ma też inny, bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomaga lepsze widzenie, dobrze działa przy leczeniu trądziku czy opóźnia starzenie się skóry.

Czym jest beta karoten?

Beta karoten to tak naprawdę prowitamina A. Jest to związek należący do grupy karetoneidów, czyli pomarańczowych, żółtych i czerwonych barwników roślinnych. Beta karoten, jako prowitamina witaminy A, pełni bardzo ważną rolę w organizmie, ponieważ to dzięki niemu w organizmie człowieka wytwarza się witamina A. W tym procesie beta karoten wspomagany jest przez enzymy wątrobowe i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do tego, żeby prowitamina wchłonęła się.

Na co dobrze działa beta karoten

Wspomaganie opalania to chyba najpopularniejsza właściwość beta karotenu. Poza tym, że dzięki tej prowitaminie, nasza skóra jest dłużej opalona, to beta karoten jest również naturalnym „filtrem przeciwsłonecznym”. Oczywiście, nie zastąpi on kremów z filtrem UV, ale z pewnością wspomoże jego działanie. Żeby odczuć efekty, należy pić sok wyciśnięty ze świeżej marchewki kilka razy w tygodniu, co najmniej czternaście dni przed rozpoczęciem opalania się.

Beta karoten jest także wykorzystywany w profilaktyce rozwoju nowotworów: krtani, jamy ustnej, pęcherza moczowego i przełyku. Badania wykazały jednak, że palacze powinni raczej unikać beta karotenu, ponieważ ten, w połączeniu z substancjami zawartymi w papierosach minimalnie zwiększa ryzyko zachorowań na raka płuc.

Ponadto, beta karoten pozytywnie wpływa na wzrok. Jako, iż beta karoten wspomaga wytwarzanie się witaminy A, przyczynia się tym samym do poprawy widzenia o wzroku; niedobór witaminy A jest winny kurzej ślepocie, więc beta karoten może temu zapobiec. Beta karoten przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej i hamuje rozwój zespołu suchego oka, czyli tzw. kseroftalmii.

Gdzie szukać beta karotenu?

Tej cennej prowitaminy należy szukać w pomarańczowych i żółtych warzywach i owocach, takich jak marchewka, dynia, morele, brzoskwinie, pomidory, papryka, pomarańcze. O dziwo, beta karoten występuje także w niektórych zielonych warzywach, np. w brokułach czy szpinaku. Warto jest pić również własnoręcznie robione soki ze świeżo wyciskanej marchewki z dodatkiem innych owoców, bo będzie prawdziwą bombą witaminową i pozytywnie wpłynie na samopoczucie.