Żywienie niemowląt jest bardzo istotne z punktu widzenia adaptacji dziecka do świata zewnętrznego. Pełni ono też rolę w rozwoju przewodu pokarmowego, uzyskiwaniu anergii na niektóre alergeny oraz właściwym rozwoju dziecka. Od pewnego momentu wdrażać można zupki dla niemowląt i inne złożone pokarmy.
Mniej więcej do 6-tego miesiąca życia, mleko matki lub mieszanki mleczne są wystarczające- szczególnie pod względem zapotrzebowania dziecka na nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D3 oraz mikro i mikroelementy. Niestety, ale w pewnym momencie dieta mleczna nie pozwala na dostarczenie optymalnych ilości białka, który jest niezbędny dla rozwoju całości ustroju. Pokarmy złożone początkowo mają postać zupek lub dań przecieranych. Introdukcja produktów żywieniowych i czas ich wdrożenia ma przełożenie bezpośrednio na rozwój ewentualnych alergii pokarmowych.
Czy dieta przemysłowa jest dobra dla dzieci?
Przez część środowisk zrzeszających matki wygłaszane są poglądy, jakoby dieta częściowo przetworzona, a więc wszelkie gotowe produkty dla niemowląt nie były dobre dla dzieci. Można oczywiście zrozumieć niepokój matek, dla których małe dzieci są największym skarbem. Firmy produkujące na przykład zupki dla niemowląt doskonale to rozumieją i wcale się nie starają usilnie namawiać matek do wybierania gotowych, smacznych i wygodnych dań. Produkty pod kątem jakości i bezpieczeństwa skutecznie bronią się same, co spowodowane jest bardzo surowymi standardami produkcji posiłków dla dzieci. Co więcej, producenci mają w zwyczaju konsultować produkty z mamami, ustalając jednocześnie rodzaje pokarmów, składniki i inne parametry. Nad procesem produkcji czuwają często takie instytucje, jak Instytut Matki i Dziecka, czy Państwowy Zakład Higieny.
Jakie dania przygotowują producenci żywności?
Wszelakie. W ofercie odnajdziemy klasyczne zupki dla niemowląt, przeciery, potrawki, musy, jogurty i wiele innych. Warto również rozważyć produkty dostosowane konkretnie do wieku i potrzeb dziecka. Zastosowanie takiej diety to dobra decyzja.