Z jego leczniczych właściwości korzystali już starożytni Egipcjanie, dla których stał się jednym z najważniejszych leków na problemy z sercem, choroby wywołane przez pasożyty oraz środek, który pomagał w walce z ranami. Do dziś czosnek pozostaje jednym z najważniejszych leków, jakie stworzyła natura, oraz jednym z tych składników, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Co warto wiedzieć na temat czosnku i jego leczniczych właściwości?
Jakie substancje lecznicze można znaleźć w czosnku?
O wyjątkowych właściwościach czosnku decydują przede wszystkim znajdujące się w jego ząbkach substancje lecznicze. Które w nich są dla naszego zdrowia najważniejszym wsparciem? O tym, że czosnek ma tak wielki wpływ na nasze zdrowie, decydują m. in. związki siarki. Chronią one przed zakrzepami, są też skutecznymi pogromcami wolnych rodników oraz grzybów. Związki siarki mogą mieć również właściwości przeciwnowotworowe, zatem w zdrowej diecie czosnek powinien zająć miejsce bardzo ważne. W czosnku znajdują się też tak ważne składniki, jak allicyna oraz ajoeny. Allicyna uznawana jest za substancję, która może wspierać nas w walce z komórkami nowotworowymi, z kolei ajoeny są cenione za swe przeciwgrzybicze i przeciwzakrzepowe właściwości.
Jak korzystać z leczniczych właściwości czosnku?
By móc w pełni wykorzystać niezwykłą moc czosnku, wystarczy go rozgnieść i pozostawić na mniej więcej 10 minut. W tym czasie uaktywniają się te substancje lecznicze, dzięki którym nasza dieta staje się zdrowsza i bardziej wartościowa. Na portalach poświęconych gotowaniu oraz zdrowej diecie znajdziemy też ciekawe przepisy na przekąski, w których czosnek pojawia się jako jeden z ważniejszych składników. Dobrym przykładem mogą być tu przepisy na dipy do surowych warzyw, w których główną rolę odgrywa czosnek z chudą śmietaną, wielkim powodzeniem cieszą się też sosy do makaronów, w których czosnek pojawia się jako jeden z dodatków. Rozgnieciony i podsmażony na oliwie czosnek może być świetnym dodatkiem do grzanek, a zmiksowany z kolendrą i świeżym jogurtem, może się przemienić w pikantny, a jednocześnie bardzo zdrowy napój.