Drobne przekąski, słodzone napoje, owoce czy nawet herbata – to wszystko składa się na problem nadmiernego spożywania cukru. Większość z nas każdego dnia w pewnym stopniu nieświadomie szkodzi swojemu zdrowiu. Jak temu zapobiec, sięgając wyłącznie po właściwe produkty spożywcze?
Co jeść, czego unikać?
Spożywanie odpowiedniej ilości cukru wymaga od nas ograniczenia się do zaledwie 5 łyżeczek dziennie. Brzmi jak łatwe zadanie? To tylko pozory – nawet średni kawałek ciasta zawiera go więcej niż moglibyśmy przypuszczać, bo nawet do 6 łyżeczek. Eliminując z naszej diety produkty bogate w cukier musimy jednak wziąć pod uwagę nie tylko słodkości, ale znacznie więcej składników, które mogą przyczynić się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Szczególną uwagę musimy zwrócić na różnego rodzaju konfitury, dżemy i marmolady – nie należy łudzić się, że zawierają w swoim składzie więcej owoców niż zwykłego cukru. Chcąc dobrze zacząć dzień, unikajmy produktów takich jak płatki śniadaniowe, pieczywo tostowe czy bułki maślane – to także prawdziwe „bomby cukrowe”. Co z nabiałem? Nawet uwielbiane przez wielu z nas serki i jogurty mogą być dosładzane, dlatego warto dobrze zapoznać się z ich składem. Czytanie etykiet to absolutna podstawa świadomego odżywiania.
Cukier nie tylko w jedzeniu – dlaczego warto postawić na słodzik
Warto pamiętać, że wśród źródeł „ukrytego” cukru, jakie towarzyszą nam każdego dnia, znalazły się nie tylko produkty spożywcze, ale także różnego rodzaju napoje. Świeże soki owocowe i nektary przestają być dla nas zdrowe, jeżeli spożywamy je w nadmiernych ilościach, nie mówiąc już o wysokosłodzonych napojach gazowanych, różnego rodzaju syropach lub nawet zwykłej kawie czy herbacie. Niekiedy zamiast cukru warto zastosować słodzik – zdrowszą alternatywę, która już w niewielkich ilościach zapewni napojowi pożądany przez nas smak, a jednocześnie nie przyczyni się do rozwoju próchnicy. Kolejna zaleta to stosunkowo niska kaloryczność – należy jednak mieć świadomość, że nawet takie rozwiązanie powinno ograniczać się jedynie do koniecznej ilości i nie jest odpowiednie dla każdego z nas. Nawet naturalny słodzik powinien być zatem stosowany z umiarem. W jaki sposób zachować zdrową równowagę? Najlepiej zastąpić słodkie napoje wodą mineralną lub odnaleźć przyjemność w spożywaniu niesłodzonej herbaty.