
Wegańskie spojrzenie na tradycyjne potrawy wigilijne
Dobra wiadomość jest taka, że w gruncie rzeczy wigilia jest niezwykle przyjaznym świętem dla wegan. Dzięki temu, że jest dniem tradycyjnie postnym, typowe potrawy, które pojawiają się na stole podczas wigilijnej wieczerzy, nie zawierają mięsa (oczywiście poza rybami). Niewiele jest też dań z dodatkiem innych produktów pochodzenia zwierzęcego. W efekcie sporo tradycyjnych wigilijnych potraw spełnia wegańskie standardy, a inne bez trudu można do nich przystosować. Skąd wegańskie przepisy na Boże Narodzenie? Nie są takie trudne do zdobycia!
Najlepszy przykład? Barszcz wigilijny – przygotowuje się go na bazie bulionu warzywnego i zakwasu buraczanego (w niektórych wersjach zamiast zakwasu pojawia się zestaw buraki + kwaśne jabłko + seler naciowy + trochę kwaśnego soku z porzeczki). Zupełnie wegańska jest także kapusta z grzybami, którą można podać nie tylko jako osobne danie, ale też użyć jej w charakterze farszu do tradycyjnych pierogów wigilijnych. Co z ciastem na pierogi i uszka do barszczu? Kolejna dobra wiadomość – przepis na nie bazuje na trzech składnikach: mąka, ciepła woda i odrobina soli. Już w wersji podstawowej nie dodaje się do niego jajek, więc nie trzeba modyfikować receptury.
Bardziej problematyczne wydaje się znalezienie roślinnych odpowiedników ryb. W rzeczywistości jednak jest to dosyć proste. W miejsce śledzi mogą pojawić się np. bardzo apetyczne boczniaki w korzennej lub pikantnej zalewie, zaś pysznym substytutem dla ryb smażonych może być np. seleryba – ryba z selera. Smakuje świetnie zarówno saute, jak i w wersji pod pierzynką z warzyw a la ryba po grecku. Szybki i sprawdzony przepis na selerybę znajdziesz tutaj: https://www.kamis.pl/przepisy/dania-bezmiesne/seleryba .
Wegańska uczta w dzień Bożego Narodzenia
Więcej modyfikacji w stosunku do tradycyjnego menu należy za to wprowadzić w sam dzień Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole rządzą bowiem wówczas mięsa, wędliny i inny produkty zwierzęce – jak jaja czy śmietana i majonez w sałatkach. Nie ma jednak żadnego powodu, dla którego nie dałoby się ich zastąpić pysznymi i pełnowartościowymi daniami wegańskimi, które posmakują także „mięsożernym” gościom.
Szeroki wachlarz przeróżnych wegańskich przystawek i dań głównych daje Ci niezwykle szerokie pole do popisu. Serca domowników i gości podbiją bez wątpienia pasztety wegańskie, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów: z jarmużu, z soczewicy, z fasoli czy z kaszy jaglanej i warzyw. Jeśli szukasz czegoś bardziej wykwintnego, zdecyduj się na wyrazisty w smaku, dość ostry kawior z bakłażana albo bardziej delikatne carpaccio z buraka. Święta bez sałatki jarzynowej są dla Ciebie stracone? W wersji wegańskiej musisz po prostu zrezygnować z dodawania do niej jajek i zastąpić zwykły majonez jego wegańskim odpowiednikiem – kupionym lub domowym na bazie aquafaby, czyli zalewy z konserwowej ciecierzycy. Co podać na ciepło? Najlepiej to, co najbardziej lubisz. Dobrze sprawdzą się np. gęste i rozgrzewające wegańskie gulasze z fasolą czy soczewicą, pyszny i sycący bigos z boczniakiem albo różnego rodzaju ryżowe zapiekanki z warzywami.
Wypieki świąteczne po wegańsku
Tradycyjne świąteczne ciasta – ze względu na konieczność zastąpienia jaj innymi składnikami – to dla wegan największe z przedświątecznych wyzwań. Nie ma się jednak czym martwić – jajka w większości przepisów z powodzeniem można zastąpić szeregiem różnych składników, takich jak np. dojrzałe awokado, moczone w wodzie siemię lniane, banany czy rozmieszana z wodą mąka ziemniaczana, sojowa lub kukurydziana. Jeśli masz ochotę na sernik, zamiennikami twarogu mogą się stać nerkowce z mlekiem kokosowym lub po prostu tofu.. Wegańskie przepisy na Boże Narodzenie niewiele się różnią od tradycyjnych, a na pewno warto je wypróbować.
Życzymy Ci smacznych i spokojnych świąt!