Cukrzyca u dzieci – coraz częstszy problem

Kiedyś przewlekłe choroby cywilizacyjne diagnozowane były głównie u osób w podeszłym wieku, dziś – coraz częściej dotykają najmłodszych. Podstawową przyczyną rozwoju chorób cywilizacyjnych jest niezdrowy styl życia – a ten coraz powszechniej staje się udziałem dzieci i młodzieży. Oczywiście w ogromnej mierze jest to konsekwencją prowadzenia niezdrowego stylu życia przez rodziców, który jest następnie przejmowany także przez dzieci. W ostatnich latach plagą wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym staje się nadwaga i otyłość – nigdy wcześniej tak ogromna ilość dzieci nie borykała się z problemem nadmiernej masy ciała. A za nadwagą bardzo często postępuje insulinooporność, a następnie cukrzyca typu 2.

Dlaczego dzieci chorują na cukrzycę?

Jeszcze kilkanaście lat temu główną postacią cukrzycy diagnozowaną u dzieci była cukrzyca typu 1. W tej postaci choroby dochodzi do rozwoju procesów autoimmunologicznych – organizm dziecka syntetyzuje przeciwciała niszczące trzustkę. Niemałe znaczenie w rozwoju choroby mają predyspozycje genetyczne, a także prowadzące do wywołania choroby infekcje wirusowe czy niedobór witaminy D. Wpływ na rozwój cukrzycy typu 1 ma także dieta – zbyt krótkie karmienie piersią, a także zbyt wczesne włączenie glutenu czy laktozy do diety.

Obecnie zauważalny jest wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 – chorobę będącą konsekwencją nadwagi, braku aktywności fizycznej oraz błędów dietetycznych. Wśród tych ostatnich wymienić należy:

– zbyt wysokie spożycie węglowodanów, zwłaszcza tych o dużym indeksie glikemicznym

– zbyt dużą podaż kalorii

– zbyt wysokie spożycie tłuszczów trans, z ograniczeniem spożywania wartościowych tłuszczów zwierzęcych i roślinnych

– komponowanie diety z produktów przetworzonych

Czy Twojego dziecka może dotyczyć problem cukrzycy? To bardzo możliwe, jeśli dziecko nie prowadzi aktywnego trybu życia, cierpi na nadwagę, a ponadto zauważyć można u niego chociaż kilka z wymienionych objawów cukrzycy:

– wzmożone pragnienie

– oddawanie dużych ilości moczu (zwłaszcza nocą)

– senność i zmęczenie

– rozdrażnienie

– świąd skóry

– problemy ze wzrokiem

– zapach acetonu z ust.

Warto monitorować stan zdrowia dziecka, wykonują proste badania laboratoryjne – badanie glukozy na czczo. Gdy zdiagnozowana zostanie cukrzyca typu 2 – konieczne jest wprowadzenie diety cukrzycowej. Nie trzeba jednak czekać do momentu, aż choroba rozwinie się u dziecka – dietę cukrzycową można stosować w ramach profilaktyki cukrzycy typu 2.

Dieta cukrzycowa u dzieci ma na celu zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę – wówczas dochodzi do wykorzystania glukozy jako źródła energii przez komórki ciała. Umożliwia to wyrównanie poziomu glukozy we krwi; dieta w cukrzycy powinna ponadto normalizować poziom trójglicerydów i cholesterolu. Przestrzeganie diety ma kluczowe znaczenie w terapii cukrzycy – stosowanie leków obniżających poziom glukozy we krwi nie wystarczy, jeśli dieta będzie źle skomponowana.

Samodzielne skomponowanie diety cukrzycowej dla dziecka nie jest łatwe – dieta musi dostarczać wszystkich składników niezbędnych do rozwoju dziecka. Najlepiej jest udać się zatem do dietetyka, który dopasuje dietę do indywidualnych potrzeb dziecka. Konieczne jest uwzględnienie posiłków spożywanych w szkole – niekiedy dziecko musi zabierać ze sobą własne posiłki i zrezygnować z tych podawanych na szkolnej stołówce. Dieta w cukrzycy musi wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego i procesy nauki, wzmacniać kości, stawy i mięśnie, wspierać naturalną odporność organizmu. Jednocześnie dieta nie może dostarczać zbyt dużych ilości kalorii czy węglowodanów.