Spirulina jest jednym z najbogatszych rodzajów środków spożywczych, posiada ona najwięcej substancji odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spirulina zawiera kwas gamma linolenowy w skrócie GLA, kwas ten bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają poziom krwi w organizmie.
Co nam daje spirulina?
Spirulinę znajdziemy w postaci zielonego proszku, gotowego do rozrobienia w wodzie. W postaci płynnej znacznie lepiej się wchłania. Proszek ten przygotowujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu i stosujemy się do przedstawionych zasad. Dzięki kwasowi GLA znacznie zmniejsza się powstawanie zakrzepów w organizmie, spirulina działa przeciwzapalnie jak i również wspomaga i wzmacnia pracę układu immunologicznego. Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, dzięki tej substancji bardzo szybko zauważymy poprawę kondycji naszych włosów, skóry i paznokci.
Spirulina a mięso
Spirulina nazywana jest również zielonym mięsem ponieważ posiada wysokowartościowe białko, jego udział jest trzykrotnie większy niż białka pochodzenia zwierzęcego. Ta alga zawiera również bardzo łatwo przyswajalne żelazo, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Osoby, które nie spożywają produktów odzwierzęcych powinny zdecydować się na stosowanie spiruliny w życiu codziennym. Pomimo swojego dość osobliwego smaku i zapachu warto przekonać się do tak bogatej w substancje odżywcze „mikstury”. Spirulinę zaleca się pić rano, ponieważ poprawia ona również pracę metabolizmu.
Gdzie kupić?
Chcąc zaopatrzyć się w swoją porcję spiruliny najlepiej zdecydować się na tą sproszkowaną, ponieważ przygotowana wraz z wodą znacznie szybciej wchłonie się w organizm. Osoby, które nie są przekonane co do picia spiruliny zaleca się stosowanie tabletek. Każdą z form w jakich występuje spirulina można kupić w aptece, sklepie zielarskim czy w punktach ze zdrową żywnością. Warto skusić się na wprowadzenie do codziennej diety spiruliny, gdyż jest najbogatszym w substancje odżywcze środkiem spożywczym.