Dieta bezglutenowa zalecana jest osobom, które po spożyciu produktów z glutenem wykazują reakcje alergiczne. Najczęściej są to objawy skórne, które szybko zdiagnozuje dermatolog. Jednak nietolerancja glutenu może także ujawniać się poprzez problemy z układem trawiennym. Pojawiają się wtedy wzdęcia, nadmierne gazy, nudności i inne. W przypadku podejrzenia alergii na gluten należy udać się do lekarza, który zaleci odpowiednie badania. Gdy przypuszczenia się potwierdzą, zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej.
Czym jest gluten i gdzie się znajduje?
Glutenem określa się białka znajdujące się w niektórych zbożach. Dlatego też dieta bezglutenowa musi być pozbawiona wszelkich produktów z ich dodatkiem. Należą do nich między innymi: niektóre chleby, mąka pszenna, sosy z dodatkiem mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.
Jak komponować dietę bezglutenową?
Najważniejszym krokiem jest świadome eliminowanie produktów zawierających gluten. Należy je zamieniać na produkty go pozbawione. Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej i zamiany jej na ryżową, bądź też kukurydzianą. Wiele osób uczulonych na gluten może także spożywać produkty stworzone z mąki owsianej. Ziarna owsa nie zawierają glutenu. Jednak ze względu na to, iż wiele upraw owsa znajduje się blisko upraw pszenicy, to w produktach z tego zboża mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Całkowicie pozbawiona glutenu mąka owsiana jest specjalnie oznaczona.
Podczas zakupów należy dokładnie czytać opakowania produktów. Warto pamiętać, że zbilansowana dieta bezglutenowa nie może być pozbawiona węglowodanów. Dlatego zwykły makaron warto zamienić na makaron kukurydziany. Obecnie nie ma większego problemu, aby kupić chleb bezglutenowy, a nawet słodycze pozbawione glutenu.
Dieta bezglutenowa nie musi być trudna i nudna! Wystarczy dokładnie czytać etykiety produktów, a w razie wątpliwości pytać sprzedawców czy dany produkt jest bezglutenowy. Warto wypatrywać produkty oznaczone zielonym przekreślonym kłosem. Ten znak to gwarancja producenta.