Len mielony i jego działanie prozdrowotne

Len mielony jest niezwykle cenionym produktem w medycynie naturalnej. Jego dobroczynne działanie jest znane od dawna. Był uprawiany już w starożytnym Egipcie, Chinach i Babilonie. Początkowo stosowano go przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach jelitowych oraz walce z przeziębieniem. Dzisiaj lista jego prozdrowotnych właściwości jest znacznie dłuższa, co w połączeniu ze stosunkowo niską ceną sprawia, że wykorzystuje się go nie tylko w kuchni i medycynie, ale także w kosmetologii.

Złoto polskich pól

Len mielony to zmielone ziarna lnu, znane także jako siemię lniane. Len (Linum L.) należy do rodziny lnowatych. Występuje w wielu zakątkach świata, w tym także w Polsce. Jego okres dojrzewania przypada na czas wakacji. Wtedy to właśnie, kiedy ma jeszcze żółto-zieloną barwę, wyrywa się całą roślinę (łącznie z korzeniem) i pozostawia na polu do wyschnięcia.

Małe nasionka lnu skrywają szereg dobroczynnych dla organizmu substancji, takich jak białka i sterole, błonnik, magnez, wapń, żelazo, potas, selen, cynk czy kwas foliowy. Len jest także bogaty w witaminy z grupy B i witaminę E. Ponadto zawiera lignany (silne przeciwutleniacze regulujące pracę hormonów), kwasy omega – 3 oraz związki śluzowe.

Medycyna naturalna wykorzystuje zarówno nasiona, len mielony, olej jak i wytłoki (pozostałe resztki procesu produkcji), czyli tzw. mączkę lnianą. Olej z nasion lnu jest jednym z najzdrowszych tłuszczów dostępnych na rynku, który nie tylko wspiera proces przemiany materii, ale także podnosi odporność organizmu.

Właściwości prozdrowotne mielonego lnu

• wspomaga trawienie – kleje roślinne zawarte w nasionach lnu i błonnik wspomagają pracę jelit, zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają wzdęcia
• wspomaga proces odchudzania – błonnik skutecznie przyspiesza metabolizm – pomaga oczyszczać jelita z zalegających w nich treści oraz wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku
• obniża poziom cholesterolu – bogactwo kwasów omega – 3 nie tylko wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, ale także zapobiega miażdżycy
• poprawia ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci – obecność kwasu foliowego, magnezu, kwasów omega – 3 oraz witaminy E wywiera zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, regulując wydzielanie sebum oraz opóźniając proces starzenia
• wpływa korzystnie na pracę mózgu i poprawę koncentracji – kwasy omega – 3 wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, czyli pamięć i koncentrację, jednocześnie wspierając układ krążenia i pracę serca
• wspomaga układ immunologiczny – kwas alfa – linolenowy (ALA) zmniejsza stan zapalny, wpływając na poprawę układu odpornościowego.
• pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych łagodząc uczucie drapania i pieczenia
• wspomaga menopauzę – obecne w nim lignany (wykazujące właściwości estrogenu) wpływają na pracę hormonów, dlatego zaleca się suplementowanie mielonego lnu kobietom w trakcie menopauzy, ponieważ przeciwdziała uderzeniom gorąca i łagodzi pozostałe objawy.

Len mielony można spożywać na wiele sposobów – w formie naparu czy dosypać go bezpośrednio do jedzenia (np. musli). Należy jednak mieć na uwadze fakt, że błonnik może utrudniać wchłanianie substancji aktywnych z zażywanych na co dzień leków. W takim przypadku konieczna jest konsultacja z lekarzem.