Herbata z jaśminem – sprawdź, dlaczego warto po nią sięgnąć

Herbata jaśminowa jest tak naprawdę naparem białej herbaty przygotowanym z dodatkiem pąków kwiatu jaśminu. To specjalny napój, który ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia i warto go pić ze względu na wpływ, jaki posiada na organizm. Poznaj wszystkie właściwości herbaty jaśminowej.

Smak herbaty z jaśminem

Herbata biała z jaśminem jest lekka, delikatna w smaku, ale dość charakterystyczna. Nie będzie smakowała każdemu, kto zechce jej spróbować. Herbata z jaśminem jest przygotowywana na chłodne dni, a więc idealna jesienią oraz zimą. Wzmacnia odporność, wspomaga działanie wielu funkcji organizmu i daje niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe.

Jak działa herbata z dodatkiem jaśminu?

Jaśmin jest rośliną z gatunku oliwkowatych. To kwiaty głównie z Afryki i Azji. Ich kształt w herbacie często przywodzi na myśl kulę. Zawinięte listki herbaty białej skrywają jaśmin i wspólnie tworzą niepowtarzalną kompozycję, która smakuje słodko, lekko i delikatnie. Herbata oczyszcza i odpręża. Pozwala na relaks, likwiduje stres poprzez obniżenie poziomu kortyzolu we krwi. Niweluje zmęczenie i ułatwia zasypianie, a do tego także wybornie smakuje.

Wpływ na organizm

Jednak to nie tylko kwestia relaksu i odprężenia. Herbata z jaśminem z takich firm jak Big-active.pl czy innych pozwala na zwalczanie depresji. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn, reguluje prawidłową pracę jelit oraz łagodzi dolegliwości trawienne. Herbata biała z jaśminem jest także doskonała do obniżenia poziomu cholesterolu oraz obniżenie ciśnienia krwi. Jej działanie jest bardzo szerokie i regularne stosowanie herbaty jaśminowej pozwoli na uniknięcie wielu chorób.

Jak parzyć herbatę białą z jaśminem?

Biała herbata wymaga temperatury maksymalnie 70oC. Taka temperatura pozwala na wykorzystanie wszystkich właściwości herbaty oraz dodatku jaśminu w niej zawartego. Parzenie powinno odbywać się pod przykryciem przez około 3-4 minuty. Warto uważać na czas parzenia, by nie zabić subtelnego i lekkiego smaku herbaty. Jaśmin nie wymaga także słodzenia, ponieważ jego delikatny smak odpowiada za słodycz w herbacie białej.