Każdy ją zna, każdy przyjmuje
Jednym z większych i bardziej uciążliwych problemów zdrowotnych ludzkości na przestrzeni wieków był szkorbut. Badania nad jego przyczynami, a także sposobami leczenia doprowadziły do wyodrębnienia i poznania witaminy C. Witaminy, na którą zapotrzebowanie ludzkiego organizmu jest największe.
Kwas askorbinowy – bo o nim mowa – nie jest syntezowany w organizmie. Stąd prosty wniosek, że trzeba go przyswajać wraz z pożywieniem oraz w ramach suplementacji. Na szczęście witaminę C znajdziemy w bardzo wielu popularnych owocach i warzywach, jest ona także powszechnie dostępna formie wysokiej jakości suplementów, których przykładami mogą być preparaty od Allnutrition – Vitamin C Antioxidant oraz Vitamin C With Bioflavonoids.
Co ciekawe, choć wiele osób uważa, że głównym źródłem witaminy C jest cytryna, to w rzeczywistości można ją skuteczniej przyswoić ze świeżej papryki, pietruszki, truskawki czy kapusty. Oczywiście wszelkie owoce cytrusowe także są cennym, wartościowym źródłem kwasu askorbinowego oraz innych składników odżywczych.
Ważna, choć inaczej niż się uważa
Zanim przejdziemy do kwestii przekonania o ochronnym i leczniczym charakterze witaminy C przy przeziębieniu, zajmijmy się jej najważniejszymi zadaniami w organizmie. Warto przypomnieć, że witamina C jest niezbędna do życia, a jej niedobór szkodliwy. Oto dlaczego.
Kwas askorbinowy chroni DNA, białka i lipidy, wspiera metabolizm energetyczny, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, pozwala przyswajać żelazo, wspiera kości, skórę, zęby, dziąsła, chrząstki, naczynia krwionośne. Analogicznie niedobory witaminy C prowadzą do osłabienia wymienionych układów i organów, w efekcie czego dochodzi do bólów mięśni i stawów, częstych zapaleń, krwawienia z dziąseł i ogólnego spadku sił witalnych. Uważa się, że dzienne minimalne zapotrzebowanie witaminy C dla dorosłego człowieka to 1 miligram na kilogram masy ciała, choć w przypadku wybranych chorób czy w trakcie ciąży i karmienia te proporcje zmieniają się.
Ochrona przed chorobą – czy aby na pewno
Powszechnie uważa się, a reklamy wzmacniają to przekonanie, że witamina C chroni przed przeziębieniem i pozwala szybciej pozbyć się jego objawów. Tymczasem szereg badań udowodnił, że kwas askorbinowy w niewielkim, niemal nieznaczącym stopniu pomaga walczyć z typowym przeziębieniem. Jedynie w przypadku osób narażonych na regularny wysiłek lub ekstremalne warunki suplementacja witaminy C zapewnia 40-50% wzrost ochrony przed przeziębieniami.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl