Czosnek niedźwiedzi – zdrowie w czystej postaci

Czosnek niedźwiedzi to roślina znana od wieków. W ciągu ostatnich lat odnotowano wzrost jej popularności. Występuje w całej Europie. Jego cechą jest wyrazisty smak, ale przede wszystkim liczne właściwości zdrowotne. 

Gdzie występuje czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi występuje niemalże na terenie całej Europy. Kwitnie przede wszystkim na terenach leśnych. Występuje również w Polsce, głównie w górach – w Sudetach i na Karpatach. Zdarza się, że występuje również na terenach nizinnych. Kwitnie wszędzie tam, gdzie ma ku temu odpowiednie warunki, którymi są przede wszystkim umiarkowanie wilgotna gleba oraz półcień. Czosnek niedźwiedzi zaczyna rozkwitać w maju.

Jak uprawiać czosnek niedźwiedzi?

Wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę czosnku niedźwiedziego w swoim ogródku. Wymaga to odpowiednich warunków takich jak: wilgotna gleba, charakteryzują się dobrym użyźnieniem, a także półcienia. Ważne jest codzienne podlewanie. Należy jednak unikać nadmiernej wilgotności, która prowadzi do gnicia cebulek. Czosnek niedźwiedzi jest odporny na trudne warunki atmosferyczne takie jak mróz, dlatego z powodzeniem można go również hodować na balkonie. Najlepiej zastosować do tego specjalnie przygotowane pojemniki. Czosnek niedźwiedzi należy sadzić wiosną. Należy pamiętać, że tylko staranna uprawa oraz odpowiednia pielęgnacja umożliwi podtrzymanie właściwości leczniczych tej przyprawy.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Czosnek niedźwiedzi jest chętnie stosowaną przyprawą, który wzmacnia walory smakowe wielu potraw. Jego popularność wzrosła na przestrzeni ostatnich lat, a przyczyniły się do tego niewątpliwe właściwości zdrowotne. Jest stosowany w wielu rodzajach kuchni na terenie całej Europy. Jest to zasługą jego wyrazistego smaku przypominającego czosnek pospolity. Jest sprzedawany w postaci wysuszonych i rozdrobnionych liści. Czosnek niedźwiedzi można również z powodzeniem marynować, jednak w tej postaci występuje znacznie rzadziej. Nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz intensywny, czosnkowy aromat. Z powodzeniem może być dodawany do zup, sałatek, ale również sosów i twarogów. Na jego bazie sporządza się również alkohol: wino, a nawet nalewki.

Czosnek niedźwiedzi jako naturalny lek

Czosnek niedźwiedzi jest również szeroko wykorzystywany w lecznictwie. Wykazuje podobne właściwości, jak czosnek pospolity. Działa bakteriobójczo, ale jest również bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu skutecznie wzmacnia funkcje odpornościowe organizmu. Zwalcza pasożyty, a także wykazuje właściwości odtruwające. Jego stała obecność w diecie pozwala utrzymać organizm w dobrej kondycji. Ponadto wspomaga proces oczyszczania dróg oddechowych. Czosnek niedźwiedzi od wieków był stosowany w lecznictwie. Był też szeroko wykorzystywany w medycynie ludowej. Stosowano go do leczenia przeziębień, ukąszeń oraz różnorakich stanów zapalnych.

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Swoją popularność czosnek niedźwiedzi zawdzięcza przede wszystkim niekwestionowanym właściwościom leczniczym. To skarbnica witamin, aminokwasów oraz makroelementów, przede wszystkim siarki. Czosnek niedźwiedzi wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie. Znajdują się w nim przeciwutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i przyczyniają się wzmocnienia odporności. Allicyna, która jest zawarta w czosnku, wykazuje silne działanie bakteriobójcze, które hamuje namnażanie się bakterii i przyspiesza regenerację organizmu.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego w kosmetologii

Czosnek niedźwiedzi jest również szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Jest to zasługą obecności w nim wysokiej zawartości siarki. Odpowiada ona za polepszenie kondycji skóry oraz poprawia wygląd włosów i paznokci. Siarka wspiera walkę z trądzikiem oraz skutecznie łagodzi wszelkiego rodzaju stany zapalne. Czosnek niedźwiedzi jest najczęściej wykorzystywany w różnego rodzaju maseczkach pielęgnacyjnych, które znacząco poprawiają wygląd skóry.