Co podać w wigilię? Niestandardowe potrawy wigilijne

Niektóre potrawy wigilijne pojawiają się na polskich stołach od bardzo dawna i trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy. Coraz częściej jednak decydujemy się na pewne odświeżenie tradycyjnego świątecznego menu poprzez wprowadzanie do niego nowych dań – czasem na bazie tradycyjnie wykorzystywanych składników, czasem zaś zupełnie przełamujących wigilijne schematy. Masz ochotę podać gościom coś innego niż zwykle? Te pomysły na pewno cię zainspirują!

Pstrąg na wigilijnym stole

Ze względu na tradycyjnie postny charakter Wigilii przyrządzane na różne sposoby ryby zawsze były niezwykle ważną pozycją w świątecznym jadłospisie. Dawniej były to jednak łatwo dostępne ryby słodkowodne, żyjące w polskich jeziorach: karpie, liny, węgorze czy leszcze, a także popularne solone śledzie. W czasach PRL-u z całej tej rybnej gamy pozostały właściwie jedynie karpie i śledzie.

Dziś sytuacja wygląda zupełnie inaczej – bardzo popularne wśród Polaków stały się przede wszystkim ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy dorada, a także żyjący w krystalicznych wodach górskich potoków pstrąg. Zastanawiając się nad menu wigilijnej kolacji, warto więc wziąć je pod uwagę. Aromatycznym, świetnie wpisującym się w świąteczny klimat daniem może być np. pieczony łosoś – korzenny, marynowany w imbirze lub w akompaniamencie leśnych grzybów. Pyszne potrawy wigilijne można też przyrządzić z pstrąga piekąc go w płatkach migdałów lub nadziewając intensywnym, pikantnym chrzanem.

Na temat tradycyjnych świątecznych dań

Jeśli nie chcesz całkowicie odchodzić od wigilijnych smakołyków, które są obecne w twoim domu od lat, a jednocześnie czujesz potrzebę wypróbowania czegoś nowego, pomyśl o pewnych modyfikacjach znanych przepisów. Może warto podkręcić ich smak, dodając do nich jakiś niestandardowy dodatek albo skomponować zupełnie nowy bukiet przypraw, który wydobędzie z tradycyjnej potrawy zupełnie nowy bukiet aromatów?

Ciekawym pomysłem może być np. postna kapusta wigilijna w korzennej odsłonie. Zamiast grzybów dodaj do niej suszone śliwki, a całość dopraw kawałkiem cynamonu i kilkoma goździkami poza standardowym liściem laurowym i zielem angielskim. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet największych tradycjonalistów.

Możesz też pokusić się o przygotowanie swoistego miksu, łącząc składniki dwóch tradycyjnych wigilijnych potraw w jednym nowym, oryginalnym daniu. Jeśli intryguje cię kulinarna zabawa tego typu, spróbuj przyrządzić pierożki z nadzieniem z… karpia i leśnych grzybów. Najlepszym sposobem przyrządzenia jest ugotowanie ich, następnie usmażenie na złoto i podanie z lekkim kremowym sosem koperkowym, by chrupiące ciasto wzajemnie dopełniało się z bardziej delikatną fakturą farszu i sosu.

Niektóre potrawy wigilijne doczekały się też swoich zupełnie nowych, wegańskich wersji, które mogą przypaść do gustu także mięsożernym gościom i stanowić pewną odmianę na świątecznym stole. Koniecznie poszukaj inspiracji na kulinarnych blogach poświęconych kuchni roślinnej! Nam najciekawsze wydają się przepisy na boczniaki po kaszubsku, selerybę po grecku czy w 100% wegańskich makowców.

Tradycja, choć niezwykle ważna, nie musi być więc jedynym czynnikiem decydującym o tym, co pojawi się na świątecznym stole. Jeśli trafisz na nowy przepis, który chciałabyś wypróbować lub sama wpadniesz na świetny pomysł na nowe danie – nie wahaj się eksperymentować! Kto wie, może w ten sposób zapoczątkujesz nową rodzinną tradycję?