Czarnuszka siewna to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Jej cechą charakterystyczną są małe, niebieskie kwiaty i drobne, czarne nasiona, których niezwykłe właściwości doceniane były już przez starożytnych Egipcjan. Jakie właściwości posiada olej z nasion czarnuszki? Czy warto na stałe wprowadzić go do swojej diety? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie cenne składniki zawiera olej z czarnuszki
- jak regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki wpływa na stan naszego zdrowia
- komu stosowanie oleju z czarnuszki jest szczególnie polecane
- w jakich dawkach spożywać olej z czarnuszki
Co znajdziemy w oleju z czarnuszki?
Nie bez powodu mówi się o oleju z czarnuszki, że to czarne, płynne złoto. Jest on bowiem prawdziwą skarbnicą składników o zbawiennym na nasz organizm wpływie. W jego składzie znajdziemy m.in.:
- alkaloidy
- saponiny
- flawonoidy
- sterole roślinne
- nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. linolenowy, arachidonowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy)
- witaminy z grupy B
- składniki mineralne, w tym wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor
Jednak najważniejszym składnikiem oleju z czarnuszki jest zwarty w olejku lotnym tymochinon – związek o wyjątkowych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.
Jakie korzyści zdrowotne przynosi regularne spożywanie oleju z czarnuszki?
- wzmacnia odporność i systemy obronne organizmu, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
- łagodzi uciążliwe reakcje alergiczne
- poprzez działanie antyutleniające niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników
- działa antybakteryjnie i antygrzybiczo
- poprzez działanie detoksykacyjne wspomaga pracę nerek i wątroby
- sprzyja procesom trawiennym i przemianom metabolicznym
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
- wspomaga pracę układu pokarmowego i leczenie wrzodów
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
- obniża ryzyko rozwoju chorób serca i wzmacnia układ krążenia
Kto szczególnie powinien zainteresować się olejem z czarnuszki?
Ze względu na prozdrowotne właściwości po olej z czarnuszki powinni sięgnąć astmatycy i alergicy. Jego stosowanie powinny także rozważyć osoby z obniżoną odpornością, rekonwalescenci i osoby starsze. Jego działanie docenią także z pewnością osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu oraz w grupie ryzyka chorób układu krążenia.
Olej z czarnuszki – stosowanie
Charakterystyczny smak oleju z czarnuszki z pewnością nie przypadnie do gustu każdemu. Dlatego dobrym sposobem jego podawania jest łączenie go z miodem lub sokiem owocowym.
Rekomendowane dzienne dawki oleju z czarnuszki wyglądają następująco:
dzieci 1-3 roku życia – 1/4-1/2 łyżeczki
dzieci po 3 roku życia – 1/2-1 łyżeczki
dorośli – 1 łyżka
Niewątpliwym jest jednak fakt, że olej z czarnuszki mimo niezbyt przyjemnego zapachu i smaku jest produktem wartym włączenia do codziennej diety.