Szybki obiad do pracy – 3 sprawdzone pomysły

szybkiobiaddopracy-3sprawdzonepomysly

Mimo że fast foody nadal są popularne, warto wypróbować kilka prostych przepisów i samodzielnie przygotować obiad do pracy. Takie dania gotowe będą w około 15 minut – poniżej 3 sprawdzone pomysły. Szybkie w przygotowaniu, pożywne, a także proste do przechowania i transportu.

Postaw na różnorodne menu

Są takie dania, które moglibyśmy jeść codziennie – jak pizza, pierogi czy filet z piersi kurczaka – jednak rutyna w kuchni nie jest wskazana. Warto eksperymentować i poznawać nowe smaki – nie trzeba poświęcać na to dużo czasu. W kilkanaście minut można ugotować pożywną zupę albo przygotować sałatkę.

Alternatywą są też dania gotowe sprawdzonych marek – w sklepach jest wiele produktów różnych producentów, m.in. SzamAmm czy Mevita. Poniżej znajdziesz 3 przepisy, które warto wypróbować – jeden mięsny, drugi wegetariański, a trzeci dla miłośników obiadów na słodko.

Kuskus z grillowanym indykiem i rodzynkami

Ten przepis stanowi dobrą bazę do eksperymentów – poszczególne składniki można wymieniać na inne. Kasza jaglana, gryczana, kuskus, a może pęczak? Każda z nich sprawdzi się idealnie – jeśli wolisz makaron, świderki lub kokardki również będą dobrym wyborem. Indyka możesz zamienić na kurczaka lub polędwiczkę wieprzową, ew. ser – kozi, fetę albo halloumi.

Resztę dodatków dopasuj wedle własnych preferencji – kuskus świetnie komponuje się z rodzynkami i grillowaną cukinią. Wszystkie składniki wymieszaj i serwuj całość udekorowaną listkami świeżej mięty. To proste, pożywne i smaczne danie można wygodnie zabrać do pracy – świetna alternatywa dla dań U Jędrusia czy SzamAmm.

Zupa krem z dyni

Niezwykle prosta i smaczna zupa z dyni będzie pożywną przekąską – można ją przygotować na wiele sposobów. Popularny jest krem na bazie mleka kokosowego doprawiony kuminem i cynamonem. Należy kupić dojrzałą dynię – np. Hokkaido lub piżmową – pokroić ją w kawałki i ugotować, a następnie obrać. Warto gotować ją w bulionie warzywnym lub drobiowym, a następnie kawałki dyni zmiksować wraz z wywarem i pozostałymi warzywami oraz mlekiem kokosowym. Całość pozostaje doprawić do smaku i serwować lub spakować do pojemnika – będzie pożywnym i smacznym lunchem w pracy.

Placki bananowe na słodko

W sklepach czy piekarniach można znaleźć różne dania na lunch w pracy – na przykład marki SzamAmm czy Frosta – zarówno wytrawne, jak i na słodko. Mogą to być naleśniki, pierogi czy placki – takie dania gotowe dostępne są w wielu sklepach i garmażerkach. Jednak placki można też łatwo przygotować samodzielnie – wystarczy rozgnieść dojrzały banan, dodać dwa jajka, kilka łyżek płatków owsianych lub mąki jaglanej i całość wymieszać lub zblendować. Dla urozmaicenia dobre też będą różne dodatki – jak suszona żurawina, sezam czy wiórki kokosowe. Placki należy smażyć na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, a serwować z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, serkiem naturalnym, masłem z orzechów czy świeżymi owocami. Warto też spakować je do pojemnika i zabrać do pracy – mimo że zimne, nadal będą smaczną przekąską, poza tym można je łatwo podgrzać.

Proste i samodzielnie przygotowane posiłki powinny być podstawą menu – z kolei dania gotowe ze sklepu będą rozwiązaniem w razie nagłych wypadków, gdy brakuje czasu lub musimy dłużej zostać w pracy. Najważniejsze, aby zadbać o różnorodność w diecie.