Prosecco to wino, które zyskało popularność na całym świecie nie tylko z uwagi na przyjemny smak, ale również przystępną cenę. Warto zapoznać się z charakterystyką jednego z najpopularniejszych win musujących, które świetnie sprawdza się na każdą okazję.
Prosecco to wino o włoskim pochodzeniu
Pierwsze Prosecco powstało we wiosce o tej samej nazwie, na przedmieściach włoskiego Triestu. Kiedyś można było produkować je w dowolnym miejscu, jednak obecnie nazwa Prosecco jest zastrzeżona i można produkować je wyłącznie w regionie Veneto we Włoszech. Musujące wino tworzone jest na dwudziestu tysiącach hektarach winnic, które znajdują się w takich miastach, jak: Padwa, Treviso, Vicenza, Padwa, Belluno, Gorizia, Udine, Triest i Pordenone.
Z jakich odmian winogron produkowane jest Prosecco?
Odwiedzając sklep z Prosecco, warto sprawdzić etykietę danego produktu, aby widzieć, z jakiego szczepu winogron powstało. Zazwyczaj Prosecco produkowane jest z białych winogron odmiany Glera, jednak w jego składzie mogą znaleźć się również inne, m.in. Bianchetta, Verdiso, Pinot Grigio, Pinot Bianco czy Pinot Noir. Nie mogą one jednak przekraczać więcej niż 15% składu wina.
Czy bąbelki w Prosecco są zawsze takie same?
Odpowiedź brzmi nie. Można wyróżnić trzy odmiany Prosecco z uwagi na musujący charakter. Spumante jest najbardziej musującą odmianą, frizzante natomiast cechuje się tym, że jest lekko musujące i tradycyjne. Istnieje jeszcze jedna odmiana — tranquillo, a więc Prosecco, które jest całkowicie pozbawione bąbelków.
Czy Prosecco można uznać za szampan?
Choć potocznie Prosecco określane jest mianem szampana, to technicznie nim nie jest. Nazwa szampan zarezerwowana jest wyłącznie dla win musujących pochodzących z Francji, z regionu Szampanii. Różnica między nimi zauważalna jest również w procesie produkcji. Szampan fermentowany jest metodą tradycyjną, gdzie druga fermentacja następuje w butelce. W przypadku Prosecco następuje ona w kadziach.
Słodkość Prosecco – czy jest ona zawsze taka sama?
Prosecco produkowane jest w czterech rodzajach smakowych: demi-sec, dry, estra-dry i brut. Odmiana estra-dry nie oznacza jednakz że wino jest bardziej wytrawne. Jest wręcz na odwrót – extra-dry cechuje się tym, że ma w sobie odrobinę słodyczy i w związku z tym można je sklasyfikować pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym.