Zalecane przez dietetyków z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych, witaminy, kwasy Omega, cenne minerały – to wszystko znajduje się w naturalnych olejach roślinnych. Są one znane także jako „zdrowe tłuszcze” i pełnią ważną rolę w codziennej diecie. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy. Czym się wyróżnia i dlaczego warto po niego sięgać?
Olej rzepakowy – jak działa na Twój organizm?
Do najważniejszych właściwości oleju rzepakowego należy zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w proporcjach 1:2 – idealnych dla ludzkiego organizmu. Jest to szczególnie ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego oraz w zapobieganiu jego schorzeniom. Dzięki nim, jak również dzięki zawartości roślinnych steroli utrzymywany jest prawidłowy poziom cholesterolu; wpływają również na pracę nerek oraz układu nerwowego. Z tego powodu warto zastąpić tłuszcze o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych właśnie olejem rzepakowym – stanowi to ważny element profilaktyki miażdżycy, zawałów serca i innych poważnych schorzeń. Kwasy tłuszczowe Omega muszą być dostarczone w codziennej diecie, ponieważ człowiek nie potrafi wytwarzać ich samodzielnie. Spożywanie już dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na te cenne składniki. Dlatego jeżeli zastanawiasz się, czy lepszym wyborem jest np. popularny olej słonecznikowy czy rzepakowy – zdecydowanie warto sięgnąć po ten drugi.
Właściwości oleju rzepakowego sprawiły, że zainteresowali się nim także specjaliści z dziedziny kosmetologii. Obecnie tłuszcz ten wykorzystywany jest w wieli kosmetykach, szczególnie tych o działaniu odżywczym i regeneracyjnym (co również związane jest w zawartością kwasów tłuszczowych Omega, a także witaminy E) oraz przeznaczonych dla osób borykających się z różnego rodzaju alergiami, podrażnieniami oraz stanami zapalnymi skóry.
Olej rzepakowy doskonale sprawdzi się również jako składnik kosmetyków do włosów – można go stosować przy popularnym olejowaniu lub jako dodatek do odżywek i masek.
Olej rzepakowy w diecie dziecka
Warto wspomnieć, że olej rzepakowy może być wprowadzony do diety dziecka już od szóstego miesiąca życia. Dostarczy on niemowlęciu niezbędnych wartości odżywczych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. Według rekomendacji WHO w diecie dzieci tłuszcze powinny zaspokajać około 30-45% dziennego zapotrzebowania na energię. W przypadku niemowląt odpowiada to około 10-20 g oleju rzepakowego dziennie. Dzięki temu również prawidłowo rozwijać się będzie mózg oraz wzrok.
Olej rzepakowy może być podawany dzieciom jako dodatek do zup lub przecierów warzywnych; doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do chleba.
Warto wiedzieć, że największymi producentami rzepaku w Europie jest Polska i Francja. Z tego powodu te dwa kraje nawiązały współpracę w formie kampanii mającej promować „oliwę północy”, jak bywa nazywany olej z tej rośliny. Mnogość zastosowań i właściwości sprawiły, że stworzony został specjalny serwis, olejrzepakowy.com, w którym zgromadzone zostały informacje dotyczące oleju rzepakowego, jego wskazań oraz zastosowań. Na uwagę zasługuje szereg przepisów kulinarnych – sprawdzone receptury są tym, co ułatwia wprowadzanie zdrowych składników do codziennej diety. Dotyczy to również oleju rzepakowego.