Na co dzień nie słyszymy zbyt wiele na temat witaminy B17 – dzieje się tak choćby z tego powodu, że częściej nazywana jest amigdaliną. Zdania na temat słuszności jej przyjmowania i właściwości prozdrowotnych są podzielone. Co tak naprawdę powinniśmy o niej wiedzieć?
Krótko o witaminie B17
Występująca w pestkach migdałowca, moreli czy pigwy witamina B17 od lat budzi emocje wśród zwolenników i przeciwników śmiałych medycznych teorii. Tym, co możemy potwierdzić w niej z całą pewnością jest stosunkowo wysoka zawartość beta-glukozydazy – to właśnie jej obecność nasuwa podejrzenia co do niepotwierdzonego działania antynowotworowego amigdaliny. Potwierdzoną informacją dotyczącą właściwości witaminy B17 jest natomiast jej wpływ na obniżanie ciśnienia krwi. Podczas gdy dla niektórych z nas będzie to efektem pożądanym, z pewnością może poważnie zaszkodzić zdrowiu osób zmagających się z problemami z krążeniem. Pomimo licznych wątpliwości, witamina B17 jest powszechnie dostępna w sklepach zielarskich i aptekach – zarówno pod postacią gorzkich migdałów, pestek moreli, jak i tabletek. Wiele osób uważa jednak, że bezpieczniej podawać ją dożylnie pod postacią letrilu. Jak jest w rzeczywistości? Na to pytanie może odpowiedzieć nam jedynie lekarz.
Witamina B17 – czy jest dla nas bezpieczna?
Amigdalina, letril lub laetrile – tak nazywana jest substancja uznawana przez swoich zwolenników za skuteczny lek przeciwnowotworowy. W rzeczywistości nigdy nie potwierdzono, by witamina B17 wykazywała tego typu właściwości. Co więcej, niektórzy specjaliści są zdania, że może nam zaszkodzić – rozkłada się bowiem na niebezpieczny dla naszego organizmu cyjanowodór. Zanim więc zdecydujemy się na suplementację tego związku chemicznego (nie jest on w rzeczywistości witaminą), powinniśmy skonsultować swoją dezycję z lekarzem. Nieprzemyślane stosowanie amigdaliny może doprowadzić do niebezpiecznego zatrucia organizmu. Nawet jeżeli jesteśmy skłonni uwierzyć, że witamina B17 niesie ze sobą wiele cennych właściwości, nie powinniśmy zapominać o potencjalnym niebezpieczeństwie związanym z jej przyjmowaniem.