Wina półsłodkie słyną z tego, że są uniwersalne, mają lekki smak i pasują zarówno do wielu dań w kuchni, jak i do popijania bez okazji, np. w weekendowy wieczór z przyjaciółmi. Trzeba przyznać, że półsłodkie wino powoli stało się symbolem lekkiego, imprezowego alkoholu. Można wypić go zdecydowanie więcej niż ciężkie, czerwone wina, uderza też w gusta zdecydowanie większej ilości amatorów tego trunku. Dziś postanowiliśmy nieco ułatwić wam przyszłe zakupy i przygotowaliśmy kilka informacji praktycznych nt. wina półsłodkiego.
Wino półsłodkie – jakie ma cechy?
Wśród wielu konsumentów wina półsłodkie zyskały sympatię ze względu na delikatną słodycz. Jest to pewna alternatywa dla win wytrawnych, niektórzy zwyczajnie nie są amatorami tej charakterystycznej kwasowości. Co do wina półsłodkiego, to ma ono do 45 mg cukru w litrze, stąd przyjemna, ale nienachalna słodycz w smaku. Do produkcji tego gatunku wina wykorzystuje się owoce słodkie, z dużą naturalną zawartością cukru. Dlatego też wina półsłodkie możemy zaobserwować w regionach słonecznych i ciepłych, gdzie są najlepsze warunki dla dojrzewania owoców winorośli.
Do najszybciej zyskujących popularność zalicza się aktualnie wino różowe oraz wino półsłodkie czerwone. Jak poznać dobre wino? Słodycz w nim zawarta nie powinna być dominująca, a jedynie lekko zaznaczać główny nurt aromatyczny i dobrze komponować się z bukietem, np. owoców cytrusowych lub kwiatów. Czerwone wino półsłodkie, które cechuje naturalna, subtelna słodycz, jest przez to doskonałym wyborem dla wielu dań, gdyż nie tłumi smaku potraw, lecz je uzupełnia.
Ile kalorii ma wino półsłodkie?
Jeśli zastanawiacie się, czy wino, które lubicie jest kaloryczne, to możemy was uspokoić – wśród najpopularniejszych alkoholi, wino cechuje się relatywnie niską kalorycznością, np. w porównaniu do wódki lub piwa. O tym ile kalorii ma wino, decyduje zawartość cukru. Najbardziej kaloryczne są więc wina słodkie, bez rozróżnienia na wino białe czy czerwone. Wino półsłodkie zaś ma od 140 do 150 kcal w kieliszku (pojemności ok 150ml).
Jakie wino półsłodkie do jakich potraw?
Wino półsłodkie ma lekki charakter, jest przyjemnością samą w sobie. Dlatego każdy rodzaj wina półsłodkiego doskonale nadaje się na imprezę, do grilla czy na plażę. Wówczas można pić je solo lub do typowych przekąsek. Jeżeli chcemy dokładniej dobrać wino do serwowanych przystawek, wówczas warto zastosować zasadę, że do lekkich potraw, jak lekkie sery czy pasztety, powinniśmy podać gościom białe wino półsłodkie. Jeśli zaś na stole dominują przystawki nieco cięższe, jak np. wędliny lub twarde sery, wówczas lepiej sprawdzi się czerwone wino półsłodkie.
A jakie wino do obiadu i kolacji? Zasada jest taka sama, jeśli potrawy są lekkie, np. są to ryby, owoce morza lub drób, wówczas lepiej gdy na stole towarzyszyć im będzie lampka białego wina. Czerwone wino półsłodkie, o nieco wyrazistszym charakterze, lepiej uzupełni potrawy z czerwonego mięsa.
W przypadku deserów wino półsłodkie czerwone doskonale uzupełni słodycze z kremem, takie jak wuzetki, torciki oraz desery o wyraźnym, czekoladowym smaku. Do owoców oraz deserów owocowych, jak np. tarty, czyli deserów o bardziej orzeźwiającym smaku, sprawdzi się wino półsłodkie białe.
Więcej o winach: Sklep z winami Alkohol-Online.pl