
Bakalie, czyli suszone owoce oraz orzechy, to pyszna i zdrowa przekąska, a także dodatek do ciast i innych deserów. Kiedyś nie był to powszechnie dostępny rarytas. Jak można je wykorzystać?
Bakalie – alternatywa dla słodyczy
Tradycyjnie suszono owoce – jak winogrona, figi czy daktyle – pochodzące z regionów południowych. Popularność szybko zyskały też inne – jak jabłka, gruszki, żurawina, morele czy śliwki. Stosuje się je jako dodatek do ciast, ciastek i innych deserów, a także samodzielną przekąskę. Mają cenne wartości odżywcze i zdrowotne, dlatego warto sięgać po nie często, ale w niewielkich ilościach, gdyż są kaloryczne.
Po wysuszeniu zawartość cukru w nich nie tyle wzrasta, ile są inne proporcje – ubywa wody, a zatem stężenie cukru w owocu jest wyższe. Bakalie są szeroko dostępne w wielu sklepach i w ofercie różnych producentów – jak między innymi Sante, Haps czy Helio. Jak je wykorzystać nie tylko w kuchni?
Przekąski
Bakalie można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim bakalie idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska – można po nie sięgać między posiłkami, gdyż są pyszne, zdrowe i pożywne. Mają dużo wartości odżywczych, minerałów i witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, kwasów tłuszczowych, a także korzystnie wpływają na organizm.
Są one dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy oraz przekąsek typu chipsy, prażynki, popcorn, wafle czy słone paluszki. Warto sięgać po różne mieszanki, których na rynku jest szeroki wybór – m.in. Bakaland czy Haps. Należy jednak zachować umiar, aby nie zajadać się nimi garściami.
Ciasta, ciastka i batony z bakaliami
Bakalie chętnie dodajemy do ciast – jak na przykład drożdżowe czy makowiec. Można też przygotować samodzielnie ciastka owsiane lub batony zbożowe, które będą zdrowszą wersją tych sklepowych. W ich składzie są orzechy, bakalie, często także ziarna, miód, kakao. Bakalie pozwolą odzyskać energię, np. podczas nauki lub intensywnej pracy, po treningu. Opakowania są niewielkie i można mieć je zawsze pod ręką – w torebce, plecaku albo szafce w pracy.
Dodatki do śniadania
Bakalie można też dodawać do ulubionych płatków śniadaniowych, np. owsianki lub jaglanki serwowanej z mlekiem, napojem roślinnym lub jogurtem naturalnym. Wystarczy wsypać je do miski, a twardsze zalać wieczorem gorącą wodą. Sięgnij po bakalie Haps czy Sante, aby wzbogacić śniadanie o cenne składniki i zapewnić sobie energię na cały dzień.
Jeśli masz tendencję do podjadania między posiłkami, warto też trzymać pod ręką ulubione bakalie. Szybko zaspokajają apetyt i nie zaszkodzą diecie tak bardzo, jak słone przekąski z dużą ilością tłuszczu czy słodkie ciasteczka z ogromem cukru. A szeroki wybór różnych orzechów i suszonych owoców sprawi, że nie znudzi cię monotonia takich przekąsek. Niewielkie opakowania bakaliowych mieszanek nadają się też świetnie do zabrania ze sobą w podróż – zarówno samochodem, jak i na wędrówki po górskich szlakach. Nie tylko zaspokoją głód na trasie, ale także dodadzą energii, która pomoże szybko i bezpiecznie pokonać kolejne kilometry!