Mąka pszenna dzieli się na wiele różnych typów: tortowa, krupczatka, sitkowa, razowa. Każdy typ przeznaczony jest do innego rodzaju wyrobu. Jedna nada się do pieczenia chleba inna do ciasta biszkoptowego, a jeszcze inna do wyrobu makaronu. Mąki pszenne wyróżnia nie tylko zastosowanie, ale również wartości odżywcze. Przed wyborem należy poznać ich właściwości. Dziś dowiesz się, co warto wiedzieć o mące pszennej i jak wybrać odpowiednią.
Mąka pszenna – charakterystyka
Mąka pszenna jest pozyskiwana ze zmielonych ziaren pszenicy. Ich rodzaj jest zależny przede wszystkim od fragmentów zboża, z których się je otrzymuje. Delikatniejsze i bielsze mąki pochodzą z wewnętrznej części ziarna – bielma. Ciemniejsze, razowe mąki mają również w sobie fragmenty okrywy owocowo-nasiennej.
W zależności od grubości przemiału, mąki mogą być gładkie lub ziarniste. Dobrej jakości produkt powinien mieć lekko słony smak i indywidualny zapach. Ma również jednolity biały kolor, o kremowych lub szarawym zabarwieniu. Powinna być również sucha, tak że po zaciśnięciu jej w dłoni i rozluźnieniu ręki od razu się przesypie. Przy zgniataniu powinna również lekko trzeszczeć.
Mąka pszenna – rodzaje
W sprzedaży znajduje się kilka typów mąk, które mają różne nazwy specyfikacji zakładowych (Wrocławska 500, Poznańska 500, Domowa 500) :
- Tortowa 450 – gładka i bardzo jasna, nadaje się idealnie do ciast biszkoptowych, piaskowych oraz panierek.
- Luksusowa 550 – jest biała z lekko żółtym odcieniem. Ma bardzo szerokie zastosowanie, ponieważ nada się do wypieku ciast drożdżowych, francuskich, bagietek, strucli, rogalików. Doskonale sprawdzi przy wyrabianiu ciasta na pierogi, makaronu, klusek. Można nią zagęszczać zupy i sosy.
- Bułkowa 650 – również biała, z lekkim żółtym zabarwieniem. Można z niej wypiekać chleby, bułki, pierniki czy miodowniki.
- Chlebowa 750 – gładka i lekko żółtawa, wypieka się z niej głównie pszenne pieczywo.
- Typ 1050 – jest idealna do pieczenia chleba, bułek, ciasta do pizzy czy do robienia zasmażek.
- Sitkowa 1400 – ma jasnoszare zabarwienie, jest z grubego przemiału i zawiera cząstki otrąb. Nada się do wypiekania pieczywa sitkowego.
- Graham 1850 – podobnie jak mąka sitkowa, jest z grubego przemiału i nadaje się to wypieków pieczywa typu graham.
- Razowa 2000 – jasnoszara mąka, która powstaje na skutek przemiału całych ziaren, bez oczyszczania. Jest idealna do pieczywa razowego na zakwasie oraz pełnoziarnistych makaronów. Powinna być mieszana z innymi mąkami.
Czy mąka pszenna jest zdrowa?
Zasada jest bardzo prosta, im ciemniejsza mąka tym zdrowsza. Jeżeli zawiera w sobie dużo otrąb, będzie bogatsza w składniki odżywcze. Jasne mąki w procesie produkcji tracą część cennych witamin i minerałów.
W 100 gramach mąki pszennej znajdziemy około 250 kcal, jednak produkty mączne podczas gotowania tracą kalorie. W jasnej mące pszennej znajdziemy głównie węglowodany i śladowe ilości błonnika, wapnia czy żelaza. Zawiera również więcej skrobi niż mąka razowa. Produkty pełnoziarniste są o wiele zdrowsze, jednak niepolecane osobom, które mają problemy z trawieniem.
Różne rodzaje mąki kupisz w sklepie Jawo Kraków: https://jawo2008.pl/
źródło zdjęcia: pixabay.com