Jak dbać o odporność zimą?

Mniejszy wybór świeżych warzyw i owoców, skromniejsze dawki słońca, za to ciągła plucha i mróz na dworze – w zimowych miesiącach jest aż nazbyt wiele okoliczności, w których można porządnie się przeziębić. Sprawdź, w jaki sposób zadbać o odporność zimą, aby nie dać się tak łatwo chorobie.

Dieta oparta na składnikach sezonowych – wielka moc tkwiąca w warzywach

Wydawać by się mogło, że zimą nie można nawet mówić o warzywach sezonowych. W końcu ziemię szczelnie przykrywa biały puch, a grunt ścisnął mróz. Myli się jednak ten, kto uważa, że w tym okresie nie można liczyć na moc witamin płynącą ze świeżych warzyw. Aż do późnej jesieni matka natura rodzi pożywne i zdrowe buraki. Z powstałego na ich bazie zakwasu można zrobić rozgrzewający barszcz, ale też sycącą zupę krem, dodając do niej odrobinę zdrowych dodatków – kozi ser, miód i orzechy. Zima to również czas warzyw z rodziny kapustnych, dlatego naturalnym procesem jest włączenie ich do codziennego jadłospisu. Kapusta biała, czerwona czy brokuły są bogate w witaminy C i E, a także żelazo i magnez. Kapustę warto spożywać nie tylko w postaci gotowanej, ale również w sfermentowanej oraz w formie odżywczych soków. Kiszonki są szczególnie polecane przez lekarzy ze względu na swoje prozdrowotne właściwości – bogactwo witaminy C, obecność dobrych bakterii i kwasu mlekowego. Ważnym składnikiem zdrowej diety są również warzywa korzenne, takie jak marchew, pietruszka, pasternak i seler, będące podstawą pełnowartościowych zup. Warzywa sezonowe warto łączyć z kaszami, które również mają świetne działanie rozgrzewające, szczególnie doceniane po długim zimowym spacerze.

Aromatyczne przyprawy korzenne o cudownych właściwościach

Zimą, kiedy kompleksowa produkcja suplementów diety w centrach farmaceutycznych trwa w najlepsze, warto sięgać przede wszystkim po składniki pochodzące wprost z natury. Wspaniałe cechy prozdrowotne mają przyprawy korzenne, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Wśród nich króluje imbir – korzeń rodem z Jamajki, słynący ze swoich właściwości rozgrzewających, odkażających i bakteriobójczych. Zimą dodatek w postaci niewielkiego kawałka – wrzuconego do dania czy herbaty – jest więc idealny. Imbir jest nie tylko składnikiem polecanym w okresie przeziębienia i grypy, zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ale także stosowanym jako środek prewencyjny, zapobiegający zachorowaniu. Zimowe dania warto też od czasu do czasu doprawić kurkumą – oprócz zapachu i wspaniałego koloru zwiększa ona również odporność organizmu.