Gdzie uprawiana jest kawa?

Kawa jest naparem cenionym przez wielu Polaków. Towarzyszy zarówno porannym rutynom, jak i przerwom w pracy. Czy jednak wiesz, gdzie uprawiana jest kawa i skąd pochodzą najpopularniejsze jej odmiany?

Kraje uprawy kawy

Kawa rośnie w tropikach – w regionie między Zwrotnikiem Raka a Koziorożcem. Główne obszary, w których uprawia się kawowce, to:

  • Oceania
  • Azja
  • Ameryka Południowa
  • Ameryka Środkowa
  • Afryka

 Kawę produkuje się w około 60 krajach. Najwięksi producenci ziaren to Brazylia (2,44 mln ton rocznie), Wietnam (1,17 mln ton), Kolumbia (0,88 mln ton) oraz Indonezja (0,70 mln ton). Pozostałe kraje to m.in. Liberia, Nepal, Etiopia, Paragwaj, Peru, Indie, Kambodża, Gujana, Dominika, Uganda, Meksyk, Komory, Chiny, Laos, Kostaryka, Wybrzeże Kości Słoniowej, Filipiny, Madagaskar, Tajwan, Wenezuela, czy też Benin.

Uprawa kawy – wymagania

Nie bez powodu kawa uprawiana jest w wymienionych częściach świata. Wymaga bowiem odpowiednich warunków klimatycznych, a te z kolei są w dużym mierze uzależnione od gatunku rośliny.

Kawowiec rośnie na dużych wysokościach. w przypadku gatunku arabica, optymalna wysokość wzrostu to od 1000 do 2000 m nad poziomem morza, z kolei w przypadku robusty – około 400 do 600 m nad poziomem morza. Im wyższa wysokość, tym bardziej aromatyczne są ziarna.

Arabicę uprawia się w wysokich temperaturach, w klimacie subtropikalnym. Warunki tam panujące sprawiają, że w jednym sezonie kawa rośnie, a w drugim dojrzewa. Klimat równikowy także sprzyja uprawie arabici. Charakteryzuje się częstymi opadami deszczu, dzięki którym kawowiec nieprzerwanie owocuje.

W porównaniu z arabicą, robusta nie jest tak wymagająca. Charakteryzuje się wyższą odpornością na wszelkie choroby i szkodniki, jednak jest mniej odporna na niskie temperatury.

Pochodzenie kawy a smak

Pochodzenie kawy ma ogromny wpływ na jej ostateczny smak. Ziarna pochodzące z upraw afrykańskich cechują się kwasowym posmakiem. Wyczuć można również delikatne nuty owoców cytrusowych oraz kwiatów. Kawy pochodzące z upraw afrykańskich to idealna propozycja dla miłośników lekkich i delikatnych naparów.

Kawy azjatyckie, pochodzące np. z Indii czy Indonezji – są znaczne mniej popularne niż afrykańskie czy amerykańskie. Mają małą kwasowość, charakteryzują się ziemistymi i leśnymi notami smakowymi. Coraz częściej można się spotkać również ze smakiem przypominającym wiśnie, czereśnie, czy też truskawki wsparte klasyczną, czekoladową nutą.

Amerykańska kawa, pochodząca np. z Brazylii, Kolumbii czy Meksyku – nazywana jest często klasyką. Jest mało kwasowa, posiada wyraźne nuty orzechowo-czekoladowe. To idealna propozycja do kaw typu cappuccino czy cafe latte. W Ameryce smak zależy poniekąd od dokładnej lokalizacji. Kostaryka oferuje bardziej słodkie i owocowe ziarna, z kolei Panama – kwiatowe i słodkie. 

W wielu częściach świata również sposób przygotowania jest odmienny. W niektórych miejscach większym zainteresowaniem cieszą się ekspresy na kapsułki, a w innych klasyczne zaparzacze.