Czym charakteryzuje się dieta pudełkowa?

Dieta pudełkowa staje się w obecnej chwili jedną z najpowszechniej stosowanych diet. Podstawy tego modelu żywieniowego są bowiem bardzo proste.

Nazwa tej diety wynika z faktu, że wstępnie przygotowane potrawy są pakowane w wygodne dla klienta pudełka. Dieta ta nie odnosi się do konkretnego rodzaju menu, ale właśnie do sposobu jego podawania.

Warto zdać sobie sprawę, dlaczego ludzie decydują się na tego typu rozwiązanie. Dzieje się tak, ponieważ pomaga taka dieta z dostawą osiągnąć różne cele. Jest ona często stosowana nie tylko w celu zmniejszenia masy ciała, ale również w celu oczyszczenia organizmu. Obecnie na rynku żywności dietetycznej działa wiele firm, które oferują swoim klientom dietę tego rodzaju. Najczęściej oferta zawiera jednak podstawowe menu, które opiera się na klasycznych zasadach i produktach, zwanych optymalnymi lub standardowymi. Wartość odżywcza i kaloryczna proponowanych diet jest różna.

Jest to uzależnione przede wszystkim od tego, jakie zadania ma spełniać określona dieta. Klient jest jednak odpowiedzialny za wybór kalorii i rodzaju diety. Niektóre firmy oferują także porady od dietetyka, aby wybrać najlepsze menu i opcje kaloryczne. Możemy wybrać pomiędzy pięcioma lub czterema posiłków, czasami bez śniadania lub kolacji, które są dostarczane codziennie pod wskazany adres w uzgodnionym okresie czasu. Menu można zamówić na cały tydzień, na 6 dni bez niedzieli lub na 5 dni od poniedziałku do piątku. Warto wiedzieć, że catering dietetyczny może zaoferować także wyłącznie wegańskie lub bezglutenowe menu. Jest to dobry wybór dla osób, które chcą mieć pewność, że ich menu nie zawiera jajka lub glutenu, co jest szkodliwe w minimalnych ilościach dla niektórych osób.

Trzeba mieć jednak świadomość, że dieta pudełkowa nie jest tania. Cena jednego zestawu różni się w zależności od diety i jej wartości kalorycznej. Jeśli chodzi o pełną miesięczną wartość posiłków, trzeba liczyć się ze znacznym wydatkiem. Tego rodzaju dieta jest przeznaczona dla osób, które chcą jeść zdrową żywność, ale nie mają wystarczająco dużo czasu na gotowanie, nie lubią gotować lub nie wiedzą, jak przyrządzać określone dania tak, aby były naprawdę zdrowe i w całości spełniały określone wymagania kaloryczne organizmu.