Cabernet Sauvignon – czy wiesz wszystko o tym najpopularniejszym szczepie win?

Cabernet Sauvignon znać warto, chociażby dlatego, że to jeden z najpopularniejszych szczepów czerwonych. Dowiedz się, czym ta odmiana zdobyła sobie globalne uznanie.

Cabernet Sauvignon – jak smakuje to wino? 

Cabernet Sauvignon jest jednym z najczęściej uprawianych szczepów czerwonych na świecie. Pochodzi z Francji, ale można go uprawiać w krajach o zróżnicowanym klimacie.  

Cabernet Sauvignon zwykle daje wino garbnikowe o pełnej strukturze i znaczącą zawartością  kwasowości. Może czekać na odpowiednią okazję do otworzenia butelki nawet długie lata. Jego aromaty zależą od warunków uprawy – pogody oraz gleby. W chłodniejszym klimacie można się spodziewać akcentów czarnej porzeczki, trawy, zielonej papryki, mięty oraz cedru. Z kolei tam, gdzie temperatury są wyższe, szczep ten obfitował będzie w wiśnię, czarne oliwki, a także marmoladę. Co więcej, australijskie Cabernet Sauvignon są wyjątkowe pod względem nut eukaliptusowych.

Polecany różowy Cabernet Sauvignon

Naturalnie soczyste nuty Cabernet Sauvignon doskonale nadają się do wykorzystania przy produkcji rześkich win różowych. Spośród win Cabernet D’anjou z Doliny Loary we Francji warto wybrać półwytrawne PIERRE BREVIN Rose D’anjou AOP. Elegancki kupaż Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc daje pełne, a jednocześnie delikatne wino. Przejrzystą barwę uzyskuje na skutek jednodniowej maceracji. Jego subtelna słodycz i truskawkowo-różany bukiet przywodzą na myśl lato. Należy wspomnieć również o zdecydowanej kwasowości i morelowym finiszu, które komponują się z rybami i mięsami na ostro. Wśród deserów najlepiej zagra w tym zestawie owocowa tarta lub ciasto czekoladowe.  

Cabernet Sauvignon a cena 

Cabernet Sauvignon to wino na każdą kieszeń. 

Już za nieco ponad 20 zł dostępne jest litrowe mołdawskie Borogavi Cabernet Sauvignon. Ten półwytrawny trunek o aromatach jeżyn, malin oraz poziomek, również w smaku wyróżnia się akcentami owoców leśnych. Dopracowana struktura, niska taniczność oraz śliwkowy finisz zagrają z grillowanym mięsem, pasztetem czy pieczonym kurczakiem. 

Więcej zapłacisz za argentyńskie Gran Lurton Cabernet Sauvignon. Za ceną idzie jednak jakość porównywana do Mercedesa wśród Cabernet Sauvignon. Z tą opinią zgadzają się międzynarodowi krytycy, przyznający temu trunkowi nagrody na prestiżowych konkursach. Dowodem jest też obecność  Gran Lurton Cabernet Sauvignon w menu wykwintnych restauracji. Co takiego niezwykłego ma w sobie ten Cabernet Sauvignon? Sekretem jest wyrafinowany bukiet i elegancka struktura. Całości dopełniają nuty wanilii i goździków oraz subtelne taniczne wykończenie.

Chilijski Cabernet Sauvignon

Chilijskie Cabernet Sauvignon charakteryzuje się dobrą jakością, rozsądną ceną oraz niezmiennym charakterem. Do jego istotnych cech należą prostota, owocowość i świeżość. Przykład? Wytrawne PORTA Reserva Cabernet Sauvignon o przyjemnie gładkiej strukturze i delikatnej taninie. Całości dopełnia soczysty owocowo-fiołkowy bukiet wraz z malinowym, świeżym posmakiem.
Doskonały wybór do czerwonego mięsa, kaczki czy dziczyzny.  
 

Po więcej win z całego świata udaj się na Wybieramwino.pl.