5 ciekawych przystawek i dań na imprezę mikołajkową

Mikołajki to świetna okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Imprezy mikołajkowe organizowane z okazji tego święta odbywają się nie tylko w domu, ale nawet – w pracy. Sprawdź, jakimi przystawkami i daniami możesz zaskoczyć w tym roku swoich gości lub współpracowników!

1.  Tagliatelle z łososiem – pyszne i lekkie danie główne

Łosoś to pyszna ryba, a odpowiednio przyrządzona zachwyci każdego gościa I domownika. Tagliatelle to smaczne danie z wykorzystaniem włoskiego, grubego makaronu w kształcie długich wstążek. Wędzony łosoś łączy się z nim idealnie, a oliwa, oliwki, pomidorki koktajlowe i parmezan dodają daniu lekkości. To idealne danie na lekki, mikołajkowy obiad lub imprezę koktajlową.

Możesz przygotować to danie w każdej chwili: sprawdź przepis na tagliatelle z wędzonym łososiem.

2.  Ogórkowe roladki z nadzieniem

To niezwykle łatwa w przygotowaniu lekka przystawka. Wystarczy pokroić ogórka na cienkie, długie plastry wzdłuż, posługując się obieraczką do warzyw. Nadzienie stanowi tutaj twarożek: możemy urozmaicić go dodatkiem papryki, rzodkiewki i szczypiorku. Wystarczy wyłożyć łyżkę twarożku na koniec ogórka i zawinąć całość w roladkę. W innej wersji tego przepisu można wykorzystać dodatkowo łososia, kładąc go na ogórku wzdłuż tuż przed zawinięciem.

3.  Proste i szybkie ciasteczka świąteczne

Ze świętami kojarzy nam się niewątpliwie zapach cynamonu.  Warto z tej okazji upiec drobne, maślane ciasteczka z cynamonem. Wystarczy dodać cynamon na etapie mieszania składników na ciasto. Takie upieczone ciasteczka można udekorować czekoladą.

4. Deska tematyczna

Sery, wędliny lub pikle wyłożone na desce – chyba nie ma prostszego sposobu na przystawkę. Przygotujemy ją w kilka chwil, ważna jest jednak kompozycja: odpowiednio ułożone elementy deseczki przyciągają oko, rozgardiasz natomiast nie kojarzy się zbyt dobrze.

5. Kalafior w śmietanie, majonezie i prażonych migdałach

To ciekawy, niespotykany pomysł na danie główne. Kalafiora gotujemy jak zawsze, jednak zamiast bułką tartą, omaszczamy go śmietanowo-majonezowym sosem. Całość wystarczy dokładnie oprószyć dokładnie uprażonymi migdałami. To świetne danie na mroźne wieczory!