
Znajomość lekkich i zdrowych przepisów to klucz do utrzymania formy i cieszenia się zróżnicowaną dietą. Przedstawione poniżej pomysły na obiady do 300 kcal łączą minimalną ilość kalorii z pełnym smakiem, co sprawia, że zadowolą nawet wymagające podniebienia.
Serowe ravioli z domowym pesto
Składniki na pesto:
- 25 g suszonych borówek,
- duży pęczek pietruszki,
- 4 łyżki oliwy,
- 40 g tartego parmezanu,
- 30 g orzeszków piniowych.
Składniki na makaron:
- 2 x 300 g ravioli z prosciutto i parmezanem,
- oliwa z oliwek,
- czarny pieprz,
- pietruszka do dekoracji,
- tarty parmezan.
Przygotowanie:
- Zblenduj borówki, pietruszkę, oliwę, parmezan i orzeszki na gładkie pesto.
- Ugotuj ravioli w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Odcedź.
- Nałóż makaron na talerze, polej pesto i udekoruj pietruszką oraz tartym parmezanem. Dopraw pieprzem i skrop oliwą.
Porcja: 300 kcal
Frittata z kozim serem i warzywami
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g ugotowanych młodych ziemniaków,
- 6 dymek,
- 100 g rukwi wodnej (opcjonalnie),
- pół łyżeczki płatków chili,
- 100 g sera koziego,
- 6 jaj,
- 4 łyżki mleka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Podsmaż ziemniaki na oliwie aż staną się złociste. Dodaj dymkę, rukiew i chili, podduś przez 2 minuty.
- Rozkrusz ser kozi na warzywach. Wylej na patelnię rozmieszane jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Podsmaż na średnim ogniu.
- Przenieś patelnię do piekarnika na funkcję grillowania na 5 minut, aż wierzch zetnie się i zrumieni.
Porcja: 238 kcal
Pomidory z mozzarellą i bazylią
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 1 kula mozzarelli,
- 25 g bazylii,
- 75 ml oliwy z oliwek extra vergine,
- sól morska i czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Ułóż naprzemiennie na talerzu, przeplatając listkami bazylii.
- Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Porcja: 150 kcal
Kebab z kurczaka z kuskusem
Składniki na marynatę:
- 35 g sosu borówkowego,
- 1 łyżka posiekanego imbiru,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na kebab:
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 grzyby,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula.
Składniki na kuskus:
- 125 g kuskusu,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- skórka i sok z 1 pomarańczy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki marynaty, dodaj kurczaka i warzywa. Nadziewaj na patyczki i grilluj przez 30 minut.
- Przygotuj kuskus według przepisu. Dodaj natkę pietruszki, skórkę i sok z pomarańczy, ocet oraz oliwę. Dopraw.
- Serwuj kuskus z kebabami, udekorowane natką.
Jeden szaszłyk: 110 kcal
Dorsz z pepperonatą
Składniki:
- 2 filety dorsza,
- 2 czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 gałązki tymianku,
- szczypta szafranu i kuminu,
- 1 czerwona i 1 żółta papryka,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę i czosnek z przyprawami. Dodaj papryki, koncentrat i ocet balsamiczny, duś do miękkości.
- Usmaż dorsza na złoty kolor, przełóż do piekarnika na 5 minut.
- Podaj dorsza z ciepłą pepperonatą.
Porcja: 250 kcal


