Naturalne sposoby na infekcje wirusowe

Naturalne sposoby na infekcje wirusowe

Infekcje wirusowe to przyczyna wielu zachorowań, m.in. na przeziębienie czy grypę. Warto im zapobiegać cały rok wspomagając swoją odporność. Jednak jeśli mimo wszystko nie udało się uniknąć choroby, dobrze jest mieć na podorędziu kilka sprawdzonych sposób walki z nią.

Jak rozpoznać infekcję wirusową?

Każdy organizm jest inny, dlatego objawy mogą się różnić w zależności od wieku, kondycji czy odporności danej osoby. Infekcje wirusowe typu przeziębienie czy grypa, najciężej przechodzą osoby przewlekle chore, dzieci i osoby starsze. Pierwsze objawy pojawiające się często na wczesnym etapie choroby takie jak ogólne osłabienie i uczucie rozbicia, ból głowy czy mięśni dają sygnał, że w naszym organizmie rozwija się stan zapalny. Gdy choroba się rozwinie, mogą pojawić się bardziej nasilone symptomy infekcji takie jak podwyższona temperatura ciała, brak apetytu, katar, ból gardła, a czasem uciążliwy kaszel.

Korzeń omanu i miód z cytryną, czyli naturalne sposoby na wirusy.

Często na czas nie uda się zapobiec chorobie i wtedy warto w pierwszej kolejności skorzystać z naturalnych sposobów jej zwalczania. Warto skorzystać ze sprawdzonych produktów w celu złagodzenia objawów oraz wspomaganiu procesu regeneracji organizmu. Poniżej przedstawiamy Twoich sprzymierzeńców w walce z infekcją.

Witamina C

Witamina C jest ważnym składnikiem naszej diety na co dzień. Warto zadbać, aby w Twojej diecie nie zabrakło produktów bogatych w tę witaminę, takich jak cytrusy, jagody, porzeczka, pomidory czy czerwona papryka. Podczas kuracji można dodawać do płynów sproszkowaną acerolę lub dziką różę, mają one pozytywny wpływ na łagodzenie przebiegu infekcji wirusowych.

Korzeń omanu

Korzeń omanu ma właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i wspiera układ odpornościowy. Ma również właściwości napotne, świetnie więc sprawdzi się przy gorączce. Korzeń omanu pomaga też złagodzić objawy infekcji takie jak kaszel czy ból gardła. Stosuje się go w formie płukanki lub nalewki.

Kiszonki

Kiszonki wszelkiego rodzaju to naturalne probiotyki, a jak wiadomo odporność w dużej mierze, zaczyna się w jelitach. Dlatego nie tylko w chorobie warto postawić na zawartość w diecie takich produktów jak kiszona kapusta, kiszone ogórki czy sok z kiszonej kapusty lub buraka.

Czosnek i cebula

Oba produkty znane są z silnego działania antywirusowego. Zaleca się ich spożywanie na surowo. W przypadku osób nielubiących smaku tych cebuli i czosnku sklepy oferują preparaty w formie proszku, który można dodawać do koktajli.

Złote mleko

Złote mleko, czyli napój na bazie mleka lub napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy i miodu, który ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dodatkowo podnosi odporność
i wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych.