Wielu z nas, kojarzy z pewnością popularny lava cake, albo inaczej fondant czekoladowy z filmów i seriali. Co to w ogóle jest? Czekoladowe ciastko a’la brownie, podawane na ciepło, najlepiej z zimnymi lodami bakaliowymi. Niby nic wielkiego, aż do czasu przekrojenia, kiedy to wypływa z niego niezwykle aromatyczna płynna czekolada. Ciasto to nie jest najłatwiejsze w wykonaniu, a odkrycie przepisu idealnego stanowi nie lada wyzwanie. My je Wam ułatwimy. Przepis, który tu znajdziecie spełni wszystkie Wasze oczekiwania, a środek na pewno będzie płynny.
Dla wielu z Was nowinką jest pewnie fakt, że przygotowanego do pieczenia fondanta możecie w kokilkach zamrozić, a kiedy deser jest Wam potrzebny, zwyczajnie wyjąć i upiec. Prosta wskazówka, a wymaga jedynie 5 minut pieczenia dłużej. Nawet niezapowiedziani goście mogą u Was liczyć na deser!
Fondant czekoladowy z lodami bakaliowymi – składniki:
Przepis na 5 sztuk średniej wielkości kokilek.
- 25 g rozpuszczonego masła
- kakao gorzkie (będziecie nim obsypywać kokilki)
- 2 całe jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru
- 100 g mąki
Do podania deseru przydadzą się Wam:
- ulubione lody (proponuję lody bakaliowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej, pasują idealnie)
- świeże owoce np. borówki, maliny i inne owoce leśne
Fondant czekoladowy – zaczynamy działać!
Kokilki posmarujcie roztopionym masłem i wsadźcie do lodówki. Dzięki temu zastygnie ono na brzegach. Po wyjęciu z lodówki czynność powtórzcie i obsypcie kokilki kakao. Kiedy wasze naczynia są gotowe, rozpuśćcie w rondelku masło z czekoladą. W osobnej misce ubijcie jajka z cukrem, aż uzyskacie coś na kształt deseru jakim jest kogiel-mogiel. Dodajcie do tego mąkę i dobrze wymieszajcie. Ciągle mieszając do jajek z mąką, przełóżcie czekoladę z masłem (trochę ostudźcie, bo inaczej będziecie mieć czekoladową jajecznicę). Gotowe ciasto wsadźcie do kokilek i odstawcie na jakieś 20 minut do zimnej lodówki. Pieczcie w 180 stopniach, w piekarniku z termoobiegiem przez 10 minut. Obserwujcie swoje wypieki. Muszą być z zewnątrz chrupiące, ale cały sęk w tym, by środek pozostał płynny i czekoladowy.
Fondant czekoladowy z lodami bakaliowymi i owocami – jak podać deser?
Fondanty wyciągamy z pieca od razu po upieczeniu i pozwalamy im odpocząć około dwóch minut, a następnie wykładamy je na talerz. Obok kładziemy gałkę lodów bakaliowych, owoce oraz np. bitą śmietanę. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!