Zdrowie na talerzu: figi

Sięganie po te owoce może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Dlaczego warto regularnie jeść figi? Powodów jest sporo. Dzięki leczniczym substancjom, które można znaleźć w tych owocach, nasza dieta staje się bardziej wartościowa, a wspaniały smak tych owoców sprawia, że nasza kuchnia nabiera wyjątkowego charakteru. Co warto wiedzieć na temat tych owoców i ich odżywczej wartości?

Figi: jakie substancje lecznicze można w nich znaleźć?

Figi to wspaniałe owoce, w których znaleźć można wiele cennych dla zdrowia substancji. Jedną z tych najważniejszych jest błonnik, mający rewelacyjny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości sporych ilości błonnika, figi są cennym składnikiem diety dla osób cierpiących z powodu częstych zaparć oraz problemów z hemoroidami. Po owoce te warto również sięgać ze względu na ficynę. Enzym ten również chroni przed zaparciami, dzięki czemu nasz organizm chroniony jest przed szkodliwymi toksynami oraz problemami związanymi z ich nadmierną ilością w organizmie. Znajdujące się w figach fitosterole pomagają z kolei w walce ze złym cholesterolem, a spora ilość potasu sprawia, że nasza dieta staje się dietą bardziej przyjazną dla serca. Po figi powinny sięgać też kobiety, szczególnie te, które mają problemy z napięciem przedmiesiączkowym. Jego uciążliwe objawy łagodzi m. in. witamina B6, która w większych ilościach występuje m. in. w figach.

W jaki sposób można korzystać z niezwykłych właściwości tych owoców?

Sięganie po figi przyniesie wiele korzyści i tym, którzy stawiają na zdrowy styl życia, i tym, którzy chcą cieszyć się oryginalnymi przysmakami. Po jakie przepisy mogą sięgać te osoby, które chcą urozmaicić swe menu? Jedną z ciekawszych propozycji jest przekąska z koziego sera podawanego ze świeżymi figami. Figi pojawiają się też bardzo często jako składnik deserów, domowych wypieków oraz jako dodatek do płatków śniadaniowych. Znane są też przepisy na sałatki z makaronu i fety, w których figi pojawiają się jako jeden z ważniejszych dodatków. Coraz większą popularnością cieszą się też konfitury oraz owocowe pasty z figami w roli głównej. To dzięki nim nasza dieta staje się nie tylko zdrowsza, ale i ciekawsza, a my możemy się cieszyć coraz bardziej urozmaiconymi posiłkami.