Wyciskarka, a może sokowirówka?

Polskim paniom domu zdecydowanie bliższe pozostają sokowirówki. A przynajmniej tak było przez ostatnie lata, czego dowodem jest obecność takich urządzeń w niemal każdej kuchni w kraju nad Wisłą.

Stopniowo na znaczeniu zyskują jednak wyciskarki. Od sokowirówek na pozór różni je niewiele, a jednak sedno tkwi w szczegółach. Warto je poznać przed podjęciem decyzji o zakupie konkretnego sprzętu kuchennego.

Gęstość i jakość soku

Sokowirówki nie wyciskają całego soku z owoców i warzyw. W konsekwencji część wartościowych składników odżywczych pozostaje w wyrzucanym miąższu. Produkowany sok jest bardziej klarowny, co jednak nie musi oznaczać wady. Konsumenci często preferują właśnie taką gęstość własnoręcznie przygotowanego napoju. Jeżeli jednak liczy się na pełnowartościowy produkt, lepiej sprawdzą się wyciskarki wolnoobrotowe. Działają wolniej, ale są o wiele skuteczniejsze w wyciskaniu owoców, warzyw, a nawet ziół do ostatniej kropli. Urządzenia te nie nagrzewają się jak sokowirówki, a niska temperatura przekłada się na utrzymanie składników odżywczych na optymalnym poziomie.

Szersze możliwości

Decydując się na zakup sokowirówki, trzeba liczyć się z ograniczeniem liczby owoców i warzyw, z których można wyciskać sok. Zasadniczo taki sprzęt sprawdza się w przypadku tradycyjnych polskich soków z jabłek, marchwi czy buraków. Nowoczesne wyciskarki do owoców dają większe możliwości działania. Z ich pomocą przyrządza się sok z małych owoców, jak na przykład jagody czy maliny. Do tego dochodzi możliwość wyciskania zbóż, traw oraz ziół. Produkowane z nich soki są bardzo zdrowe i często stanowią istotny element zdrowego trybu życia. Wielu Polaków przykłada wagę do zbilansowanego jadłospisu. Z pomocą innowacyjnych urządzeń, takich jak wyciskarki do warzyw, łatwiej urozmaicać swoje menu oraz dbać o dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

Porównując sposób działania oraz efekt pracy sokowirówki i wyciskarki, trudno oprzeć się wrażeniu, że ta ostatnia jest ulepszoną wersją urządzeń znanych w Polsce od dekad. Działa ciszej, a do tego nie napowietrza soku, który można dłużej przechowywać w lodówce. Wyciskarka produkuje więcej napoju, ponieważ skuteczniej rozbija miąższ, wydobywając z niego maksymalną ilość soku.