Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

lazanki

Składniki na łazanki z kapustą i pieczarkami:

  • 100 g makaronu wstążki,
  • 100 g kapusty kiszonej,
  • 3 liście białej kapusty,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 6 pieczarek,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka masła śmietankowego,
  • sos piri piri,
  • oliwa z oliwek,
  • oelek sambal,
  • czosnek granulowany w młynku,
  • majeranek,
  • vegeta,

Przygotowanie łazanek

  • Liście kapusty białej szatkujemy drobno. W garnku grzejemy wodę z kostką rosołową. Na wrzącą wodę wrzucamy białą kapustę. Dodajemy też kapustę kiszoną (wcześniej wyciśniętą i przepłukaną).
  • Kapusty gotujemy około 15-20 min, aż biała kapusta zmięknie.
  • Patelnię rozgrzewamy. Smarujemy masłem klarowanym. Szatkujemy cebulkę. Wrzucamy na patelnię i dusimy.
  • Pieczarki zalewamy wodą i myjemy. Trzymamy w wodzie około 5 minut. Pieczarki kroimy wzdłuż. Dodajemy do poduszonej cebulki. Dalej dusimy na małym ogniu z dodatkiem masła śmietankowego.
  • W garnku gotujemy wodę z vegetą i oliwą i oliwek. Do wrzątku wrzucamy makaron wstążki i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do miękkości.
  • Jeżeli kapusta już zmiękła odcedzamy na sitku z wody i dodajemy do pieczarek i cebulki. Dusimy 15 min na małym ogniu.
  • Przyprawiamy majerankiem (około 1 łyżka), sosem piri piri (dosłownie kilka kropelek), czosnkiem i 2 łyżeczkami oelek sambal.
  • Na koniec odcedzamy makaron i dodajmy do kapusty.Trzymamy na ogniu 3 minuty mieszając.

Przepisy pochodzą z bloga kulinarnego Gotuj & Kropka z działy Wigilijnego

5990 Total Views 6 Views Today

Monika