Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

PIEROGI Z FARSZEM

pierogi

Jeżeli wolicie z kapustą i grzybami, to jako nadzienie dajcie farsz z uszek lub krokietów.

Składniki na farsz:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 5 białych cebul,
  • 30 dkg sera białego,
  • 20 dkg żółtego sera,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta papryki ostrej,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • szczypta pieprzu,
  • sól do smaku,
  • masło klarowane do duszenia cebulki

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki do pierogów (Basia lub Lubella)
  • 2/3 kubka wrzątku
  • 1/2 kubka zimnej wody

Przygotowanie farszu:

  • Cebulkę szatkujemy drobno i rumienimy na rozgrzanej patelni.
  • Ziemniaki obieramy i gotuje do miękkości w osolonej wodzie.
  • Czekamy aż ostygną. Ziemniaki tłuczemy. Dodajemy zeszkloną cebulkę i biały ser i tarty żółty ser. Gnieciemy.
  • Przyprawiamy pieprzem, paprykami i solą.
  • Dodajemy szczyptę majeranku.

Przygotowanie ciasta:

  • Przepisów na ciasto jest mnóstwo, ale ja mam swój osobisty, sprawdzony.
  • Pół kilograma mąki zalewamy 2/3 szklanki wrzątku. Mieszamy wodę z mąką.
  • Odczekujemy 1-2 min. Następnie zalewamy 1/2 szklanki lodowatej wody.
  • Mieszamy i odczekujemy około 5-7 min.
  • Następnie ciasto dobrze zagniatamy. J
  • Jeżeli przykleja się do rąk, podsypujemy mąką.

Przygotowanie pierogów:

  • Ciasto rozwałkujemy. Szklanką wycinamy okręgi i napełniamy farszem formując pierogi.
  • Rogi zagniatamy.
  • Pierogi gotujemy z dużym garnku z osoloną wodą z olejem (dzięki olejowi się nie skleją).

Przepis na łazanki wigilijne

5989 Total Views 5 Views Today

Monika