Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

RYBA PO GRECKU

ryba_po_grecku

Składniki na rybę po grecku:

  • 4 marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 duże białe części pora,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 liście laurowy,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • masło klarowane,
  • 1 słoik przecieru pomidorowego,
  • natka pietruszki,
  • cytryna,
  • 2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego,
  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego

Przygotowanie ryby po grecku:

  • Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy drobno i szklimy na maśle klarowanym.Dodajemy do cebulki warzywa.
  • Dokładamy masła, aby warzywa nie przywarły. Przyprawiamy pieprzem.
  • Zalewamy warzywa wodą i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • W tym czasie myjemy rybę, nacieramy pieprzem i kropimy sokiem z cytryny.
  • Rybę osuszamy i smażymy krótko z obu stron na patelni i masłem klarowanym.
  • Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Kiedy warzywa się uduszą dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze 5 minut.
  • Warzywa układamy na rybie.
  • Możemy ozdobić siekaną natką pietruszki.

Przepis na wigilijne pierogi

5413 Total Views 12 Views Today

Monika