Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

krokiety

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 i 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 200 g grzybów suszonych;
  • 100 g pieczarek;
  • 1 l bulionu grzybowego lub warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • masło klarowane,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie krokietów:

  • Grzyby suszone moczymy całą noc w wodzie.
  • Składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Najpierw na niskim obrotach, a następnie coraz szybciej. Ciasto musi być lane, ale nie rzadkie.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kroimy drobno cebulkę i rumienimy. Do cebulki dodajemy pokrojone drobno pieczarki i grzyby.
  • Kapustę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  • Kapustę szatkujemy i mieszamy w misce z grzybami, pieczarkami i cebulą.
  • Przyprawiamy pieprzem.
  • Całość możemy zmiksować, ale tak, aby pozostały widocznie elementy.
  • Na patelni rozgrzewany olej kokosowy. Dajmy do tyle, aby wysmarować patelnię. Smażymy naleśniki tak, aby nie były przypieczone. Mają być lekkie i dające się zawinąć.
  • Na naleśniku układamy farsz i zawijamy krokiet.
  • W miseczce roztrzepujemy jajko z pieprzem. Moczmy krokieta jajku, następnie obsypujemy bułką tartą i smażymy z obu stron.

Przepis na rybę po grecku

5987 Total Views 3 Views Today

Monika