Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

KARP  W GALARECIE

carp in jelly with carrot and cranberry as traditional polish dish on christmas table

Składniki na karpia w galarecie:

  • 1 kg karpia (podzielonego na dzwonka),
  • 1 l bulionu rybnego (z głowy karpia i resztek),
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • garść migdałów,
  • garść rodzynek,
  • 1 cytryna lub limonka,
  • 1 natka pietruszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie karpia w galarecie:

  • Rybę opłukujemy. Nacieramy czosnkiem, pieprzem, pietruszką i skraplamy sokiem z cytryny lub limonki.
  • Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem rybnym, dodajemy cukier i gotujemy około 1 godziny.
  • Dzwonka z karpia wkładamy do naczynia żaroodpornego, na papier do pieczenia.
  • Przecedzamy wywar. Do salaterki wsypujemy migdały i rodzynki.
  • Układamy też warzywa pozostałe z gotowanie bulionu.
  • Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody.
  • Gdy napęcznieje dodajemy do bulionu rybnego i mieszkamy.
  • Rybę, migdały, rodzynki i warzywa zalewamy wywarem z żelatyną.
  • Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do czasu stężenia.
  • Przybieramy natką i cytryną.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

5415 Total Views 14 Views Today

Monika