Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

ZUPA GRZYBOWA

zupa_grzybowa

Składniki na zupę grzybową:

  • 300 g suszonych grzybów (borowiki, koźlaki, maślaki, prawdziwki, etc),
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • listek laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • pieprz czarny,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • śmietana 18%,
  • sok z cytryny,
  • masło klarowane

Przygotowanie zupy grzybowej:

  • Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
  • Następnego dnia wstawiamy na ogień i gotujemy pół godziny.
  • W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę.
  • Szatkujemy cebulę i smażymy ją do zarumienienia na maśle klarowanym.
  • Do cebulki dodajemy namoczone grzyby, pokrojone drobno. Mieszkamy.
  • Całość przerzucamy do wody po grzybach. Dodajemy włoszczyznę.
  • Gotuje około godziny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Na koniec przyprawiamy pieprzem i majerankiem.
  • Możemy zabielić śmietaną ubitą z sokiem z cytryny. Niektórzy podają razem z uszkami.

Przepis na karpia w galarecie z migdałami, rodzynkami i warzywami

5991 Total Views 7 Views Today

Monika