Perfekcyjna Pani Domu – tradycyjna polska Wigilia

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

Barszcz wigilijny   Russian dumplings

Składniki na barszcz:

  • 40 g suszonych grzybów,
  • 500 ml wody na bulion grzybowy,
  • 1 cebula,
  • czosnek granulowany lub 2 ząbki czosnku świeżego,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1,5 kg buraków (nie mogą być gorzkie),
  • 1/2 selera,
  • sok z cytryny lub ocet winny,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • zakwas buraczany (ok. 200 ml)

Składniki za zakwas buraczany:

  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 l gotowanej wody,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kromka razowego chleba

Składniki na uszka:

  • pół kilo mąki pszennej (najlepsza jest Lubella do pierogów, lub poznańska typ 500),
  • około 1/2 szklanki wrzącej wody,
  • około 1/2 szklanki zimnej wody,
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • masło do duszenia

Przygotowanie zakwasu buraczanego:

  • Myje buraki, obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy je w dużym słoiku. Na przemian przekładamy czosnkiem, liśćmi, zielem.
  • Całość zalewamy gotowaną wodą z solą. Wszystkie buraki muszą być przykryte.
  • Całość zakrywamy lnianą ściereczką, wiążemy gumką i zakręcamy.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni. Im cieplej, tym lepiej. Ja stawiam słoik obok grzejnika.
  • Można dodać też inny zakwas, aby przyspieszyć czas fermentacji.
  • Ukiszony zakwas należy oczywiście przecedzić.

Przygotowanie barszczu:

  • Barszcz przygotujemy na bulionie grzybowym. Wlewamy do garnka 500 ml wody i wrzucamy suszone grzyby.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy w nim cebulę, aż się opali. Można zrobić też nad palnikiem, ale nie wszyscy mają kuchenki gazowe.
  • Dodajemy cebulę, liście laurowe i ziele angielskie do wywaru. Obieramy 2 ząbki czosnku i dodajemy do bulionu grzybowego. Przyprawiamy pieprzem.
  • W międzyczasie płuczemy i obieramy buraki i warzywa. Możemy je zetrzeć na tarce lub ugotować w większych częściach.
  • W przypadku tarki trzeba będzie barszcz na końcu przelać przez sitko.  Obieramy też jabłko, kroimy na ćwiartki i dodajemy do wywaru.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Smaki muszą przejść między sobą.
  • Gdy wywar zagotujemy trzymamy go jeszcze 10 minut na małym ogniu. Możemy na koniec dodać zakwas, aby barszcz zyskał smak.
  • Dodajmy wtedy sok z cytryny lub ocet winny. Następnie odstawiamy z ognia i przecedzamy.
  • Odstawiamy do lodówki i odgrzewamy na następny dzień.

Przygotowanie uszek:

  • Zaczynamy od grzybów. Zalewamy je wrzątkiem, aby zmiękły. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i smażymy na maśle klarowanym na patelni. Aż się zarumieni.
  • Następnie kapustę kiszoną płuczemy i zalewamy wodą z grzybów, razem z grzybami.
  • Wody powinno być więcej niż kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, uduszoną cebulkę i dusimy do miękkości.
  • Kiedy kapusta będzie miękka zabieramy liść i ziele. Kapustę i grzyby siekamy drobno i miksujemy, ale nie na papkę, tylko tak, aby część składników była widoczna i wyczuwalna.
  • Farsz odstawiamy. Zajmujemy się ciastem. Pół kilo mąki zalewamy wrzątkiem.
  • Czekamy około 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą. Czekamy następnie 3-5 minut.
  • Całość zagniatamy. Ciasto na się nie kleić. Ma być lekkie i odchodzące od rąk.
  • Jeżeli jest zbyt lepkie dosypujemy mąkę. Kiedy zagnieciemy ciasto odstawiamy na 15 min pod przykryciem miski.
  • Następnie ciasto dzieli my cztery części. Wałkujemy je cieniutko i wycinamy kółka małą literatką. Kółka jeszcze rozwałkowujemy. Napełniamy je farszem i zaklejamy.
  • Boki łączymy ze sobą tworząc uszko.
  • Gotujemy z osolonej wodzie z olejem, lub wodzie z olejem i vegetą.
  • Olej pomoże uszkom nie przywrzeć.

Przepis na wigilijną zupę grzybową

5419 Total Views 18 Views Today

Monika