DZBANUSZEK GORĄCEJ CZEKOLADY

Mimo kalendarzowej wiosny, zima nie chce dać za wygraną. Czekam z niecierpliwością na pierwsze oznaki ciepłych dni, promieni słońca na twarzy i wszechogarniającej zieleni. http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/04/1.jpgJednak, póki zima nie popuszcza, zamiast wylegiwać się na ławce w parku zostaje nam przytulny fotel i ciepły kocyk oraz myśl o tym, że wiosna nas nie zawiedzie i przybędzie czym prędzej.

Kochani, jako wielka fanka kuchni Jamiego Olivera, natknęłam się niedawno na jego  świetny przepis. Myślę, że nie trzeba nikogo namawiać i uświadamiać do tego, że czekolada jest pyszna w każdej formie. Zimną porą doskonale rozgrzewa a jej aromat sprawia, że czujemy się bezpiecznie i błogo. W ciepłe i upalne dni wspaniale dodaje energii dla naszego organizmu. Tworzy wspomnienia, łączy pokolenia. Ja osobiście uwielbiam pić gorącą czekoladę na tzw. „Domowych Randkach Małżeńskich”, które robimy sobie dość często z moim Ukochanym. Zapalamy wtedy świece, słuchamy ulubionej muzyki, rozmawiamy…

Nie sądzicie, że gorąca czekolada, jest doskonałym napojem dla zakochanych?

GORĄCA CZEKOLADA wg Jamiego Olivera  

składniki:                                                

  • ½ l gęstej śmietany,
  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepszej jakości),
  • 2 duże żółtka,
  • 3 łyżki dobrej brandy,
  • 20 g masła.      

przygotowanie:

do rondla z grubym dnem wlej śmietanę i mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Następnie zestaw z ognia, odczekaj ok. minutę i dodaj czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada się nie rozpuści.

Kiedy masa stanie się gładka dodaj żółtka i brandy. Lekko wystudź czekoladę, na końcu dodaj masło i dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Podawaj w małych filiżankach lub pojemnikach.

Pozdrawiam, Kasia Skoczylas
http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/04/czekolada.jpg

692 Total Views 2 Views Today

Kasia Skoczylas