CUDOWNE SZPARAGI

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/06/spargel_still-art.jpgPolska XIX wieczna słynęła z doskonałych szparagów, które jadano rękami, obmywając je później w specjalnie w tym celu podawanych misach z wodą.  Nie ma nic pyszniejszego niż gotowane szparagi z masłem, w towarzystwie łososia lub zapiekane pod beszamelem.

Polska stała wtedy na wysokim poziomie kulinarnym. U nas w kraju nigdy się wtedy nie jadło tzw. zielonych szparagów, którymi zajadano się w Ameryce (amerykanie uznawali je za inną odmianę).

Wiecie, że zielone szparagi nie są żadną inną odmianą- to po prostu przerośnięty szparag. W Polsce zbierano je ręcznie, za granicą używano w tym celu maszyn, które wymagały od szparaga wyrośnięcia wyżej. Nie stosowali również specjalnych szparagowych kopców i hodowali je na płaskich grządkach.

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/06/1.jpg

Szparag to wspaniałe arystokratyczne warzywo, dlatego należy się z nim obchodzić delikatnie, ponieważ łatwo je zepsuć. Szparagi są lekkostrawne, mają dużą zawartość witamin (C, kwas foliowy), soli mineralnych (cynk, wapń), przeciwutleniaczy (rutyna, glutation) i błonnika. 

Jeżeli tak jak ja ukochaliście szparagi, koniecznie wypróbujcie przepis Hrabiego Jacka Nieżychowskiego, na szparagi z wody z masłem, są wyśmienite. Ja nimi zawsze uwodzę mojego Ukochanego. Jak tylko wraca z pracy i widzi co szykuję, jest w siódmym niebie- a to dla mnie najlepszy dowód na to, że jest to doskonały przepis.

Pozdrawiam, Kasia Skoczylas

SZPARAGI Z WODY

2 porcje

1 pęczek szparagów

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

100 g masła

1 łyżka tartej bułki

Szparagi cienko obrać i odkroić dolne części pędów, tak by miały jednakową długość. Szparagi opłukać, związać w pęczek i ustawić główkami do góry w wąskim, wysokim garnku. Wlać tyle wody, aby sięgała tuż poniżej główek. Dodać sól, cukier i masło. Gotować pod przykryciem 20- 25 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Wsypać tartą bułkę i mieszając, smażyć, aż się zrumieni. Oddzielnie roztopić pozostałe masło i przelać do ogrzanej sosjerki.

Miękkie szparagi wyjąć, odsączyć z wody i ułożyć na półmisku. Polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Oddzielnie podać gorące roztopione masło.

INNE PROPOZYCJE PODANIA

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/06/spargel.jpg

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/06/DeutscheSee_Lachsfilet_und_Spargel.jpg

826 Total Views 2 Views Today

Kasia Skoczylas