CUDOWNE PRODUKTY, KTÓRE CHRONIĄ NAS PRZED CHOROBAMI

Czy wiecie, że możemy poprawić swój stan zdrowia, spożywając produkty stanowiące naturalną ochronę przed chorobami. Jak nie wiecie jakie to produkty, zapraszam do lektury.

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/09/pomidory.jpgPOMIDORY

Pomidory to warzywa bogate w potas, pomagają regulować ciśnienie tętnicze. Pomidory zawierają również witaminy: C i E, które są przeciwutleniaczami, a także beta-karoten. Te składniki chronią nas przed chorobami serca oraz nowotworami. Pomidor w całym swoim bogactwie zawiera również likopen, dzięki któremu usuwalne są z organizmu rakotwórcze wolne rodniki. Pomidor jest niesamowitym warzywem, ponieważ jak dowodzą coraz to nowe badania, spożywanie go w formie gotowanej lub przetworzonej nie ujmuje mu cennych właściwości- a wręcz przeciwnie. Często spożywanie różnego rodzaju dań z pomidorów: zup, sosów, pieczonych pomidorów zmniejsza ryzyko raka prostaty.

CEBULA I JEJ RODZEŃSTWO

Cebula, czosnek, szalotka, pora, dymka, szczypiorek, są ze sobą spokrewnione. Wszystkie zawierają flawonoidy oraz substancje przeciwrakowe. Warzywa te skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu, zastępując go „dobrym”, czyli korzystnym dla zdrowia. „Dobry” cholesterol nie blokuje naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze. Regularne spożywanie cebuli może zapobiec zaburzeniom w procesie trawienia oraz infekcjom dróg oddechowych. Czosnek uważany jest za środek zapobiegający zakrzepom i powodowanym przez nie zawałom. Aktywne składniki czosnku łatwo ulegają zniszczeniu podczas gotowania, dlatego należy go dodawać do potraw pod koniec gotowania ale również i spożywać jako surowy np. dodając go do sałatek.

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/09/brokuł.jpgWARZYWA KAPUSTNE

Brokuły, kalafior, kapusta, brukselka to produkty niskokaloryczne i bogate w błonnik, który chroni przed nowotworami jelita grubego. Ponadto zawierają dużo witaminy K i C. W warzywach kapustnych jest również chrom i selen, a niektóre z nich zawierają również przeciwutleniacze, jak beta- karoten. Jest w nich również wapń, wzmacniający kości i potas, regulujący ciśnienie tętnicze. Ponadto zwierają specjalną grupę związków zwanych izotiocyjanianami, które przeciwdziałają czynnikom rakotwórczym. Zielone warzywa liściaste z tej rodziny są też bogatym źródłem żelaza. Dla zwiększenia jego przyswajalności dobrze jest włączyć do diety produkt bogaty w witaminę C, jak na przykład papryka.

CHILI

Te małe, czerwone papryczki zawierają kapsycynę, alkaloid powodujący ich ostry smak, który stymuluje krążenie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepów. Papryczki chili zawierają również przeciwutleniacze działające ochronnie na komórki organizmu. Chili przyśpieszają również przemianę materii, nawet o 25%, sprzyjając tym samym chudnięciu.

BANANY

Banany zawierają dużo potasu, który przeciwdziała ujemnym skutkom spożycia sodu (soli kuchennej) i zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, zwłaszcza u osób starszych. Banany zawierają także skrobię oraz witaminy: B3, B6 i C.

Jeżeli macie ochotę na pyszny witaminowy napój z banana, wlejcie do miksera 250 ml chudego mleka i 120 ml chudego jogurtu, dodajcie łyżkę miodu, ¼ łyżeczki cynamonu i jednego banana. Zmiksujcie na gładko.

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/09/cytrusy.jpgOWOCE CYTRUSOWE

Pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty są bogate w witaminy, przeciwutleniacze i flawonoidy, które wzmacniają działanie przeciwutleniaczy, oraz w limonen wzmacniający układ odpornościowy. Owoce cytrusowe są również bogatym źródłem potasu regulującego ciśnienie tętnicze, a także pektyny, rozpuszczalnego błonnika redukującego poziom „złego” cholesterolu.

JAGODY, WIŚNIE, TRUSKAWKI, WINOGRONA, CZARNE PORZECZKI, ŻURAWINY

Jagody są obfitym źródłem przeciwutleniaczy. Wiśnie, truskawki, winogrona zawierają kwas elagowy o właściwościach antyrakowych. Czarne porzeczki są bogate w anocyjany, które są pomocne w zwalczeniu infekcji dróg moczowych i zatruć pokarmowych. Żurawiny i czarne jagody są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu zapalenia pęcherza. Wszystkie te owoce są bogate w potas, ważny dla regulowania ciśnienia tętniczego oraz w pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik, obniżający poziom cholesterolu we krwi.

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/09/oliwa.jpgOLIWA Z OLIWEK

Oliwa to nienasycona forma tłuszczu, która wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi i zmniejszenie ciśnienia. Najlepiej spożywać ją na zimno, np. dodając do sałatek. Oliwa jest bogata w witaminę E, która jest przeciwutleniaczem, i przez to pomaga zwalczyć nowotwory oraz zmniejsza ryzyko choroby serca. Najlepiej wybierając oliwę kierować się tym aby była z pierwszego tłoczenia (extra virgin).

TŁUSTE RYBY

Łosoś, śledź, makrela, sardynka, tuńczyk, zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega 3, zmniejszających ryzyko nadciśnienia i obniżający poziom „złego” cholesterolu i trój- glicerydów we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawałów.

JOGURT

Jogurty są bogate w wapń, który wzmacnia kości, zmniejszając jednocześnie ryzyko osteoporozy. Jogurty zawierają „przyjazne bakterie”, które przynoszą dla naszego organizmu wiele korzyści, np. pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach.

Starajmy się więc dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia wzbogacać naszą codzienną dietę o te cudowne składniki.

Pozdrawiam, Kasia Skoczylas

 

797 Total Views 2 Views Today

Kasia Skoczylas