CIASTO JOGURTOWE

Koniec lata, na naszych ogrodach coraz więcej dojrzałych owoców.  Jeżeli nie wiemy co z nimi zrobić a mamy akurat ochotę na coś słodkiego, serdecznie polecam przepis na ciasto jogurtowe, które na pewno oczaruje domowników. Ciasto te wspaniale komponuje się z większością dostępnych nam owoców,  również tych mrożonych, zachęcam więc do  eksperymentowania ze smakami.

Ciasto jogurtowe

70 dag owoców (jabłek, śliwek węgierek, brzoskwiń lub malin itp.)
1 szklanka cukru
1 kostka masła
30 dag jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej i tarta bułka do formy

Owoce umyć, obrać i pokroić, jeżeli macie taką potrzebę. Żółtka z połową cukru utrzeć mikserem na kogel-mogel. Powoli dodać do masło, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu jogurt (ciągle ucierać). Białka ubić na sztywno z resztą cukru, połączyć masy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu gęsto ułożyć kawałki owoców i piec około 45 min. Po wyciągnięciu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego i pozdrawiam, Ania Sochańska

http://fabrykakobiecosci.com.pl/wp-content/uploads/2013/08/ciasto.jpg

575 Total Views 1 Views Today

Kasia Skoczylas