Dieta bezglutenowa – na czym polega

Produkt bezglutenowy to produkt, który naturalnie nie zawiera glutenu lub produkt, który pierwotnie go zawiera, jednak poprzez obróbkę przemysłową zostaje on usunięty. Produktem bezglutenowym jest więc produkt, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na 1 kg masy danego produktu, czyli 2 mg na 100 g masy produktu.

Dieta bez glutenu jest dietą niskokaloryczną, opartą na zasadach zdrowego odżywiania. Jest ona skomponowana w oparciu o produkty bezglutenowe. Dla kogo dedykowana jest dieta bezglutenowa? Przede wszystkim dla osób chorych na celiakię, z nietolerancją glutenu, bądź alergią na ten składnik. Dietę bezglutenową zaleca się także dzieciom z autyzmem i ADHD oraz osobom, które mają na celu poprawę stanu swojego zdrowia.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

 

Dieta bezglutenowa polega na absolutnym wykluczeniu ze swojego codziennego menu glutenu, czyli białka. W przygotowanych zestawach cateringowych, z posiłków wyklucza się produkty, będące źródłem glutenu, czyli pszenicę, jęczmień, owies, żyto, wszelkiego rodzaju pieczywo zwykłe, mąki, makarony, które są produkowane na bazie zbożowej, kaszę manna, a także kaszę jęczmienną, herbatniki i ciastka. Dieta bezglutenowa wymaga szczególnej uwagi i czujności. Każdy zakup produktów, powinien być sprawdzony pod kątem obecności glutenu. Należy tutaj także pamiętać o produktach, w których gluten bywa niestety ukryty. Oferta gotowych produktów bezglutenowych w sklepach jest naprawdę duża. Można znaleźć różnego rodzaju bezglutenowe pieczywo, ciasteczka, słodycze itp. Niestety mimo takich udogodnień, należy zachować ostrożność w ich doborze i starannie czytać naniesione na produkty etykiety. Produkty bezglutenowe powinny być bowiem oznaczone słownie jako produkt bezglutenowy lub powinny posiadać ikonkę przekreślonego kłosa.

Przez niedostateczną wiedzę na temat specjalnej diety bezglutenowej i z powodu braku czasu na wcześniejsze przygotowywanie posiłków, bardzo dużo osób decyduje się na korzystanie z usług firmy cateringowej. Wcześniej przeprowadzony wywiad z dietetykiem na temat naszych dolegliwości, oczekiwań itp. gwarantuje dobór odpowiedniej diety dla naszego organizmu. Jeśli więc cierpimy z powodu celiakii, nietolerancji glutenu, bądź alergii na ten składnik, z całą pewnością wybierzemy catering bezglutenowy. Dzięki temu, nie będziemy musieli się martwić o wartościowość naszej diety, obecność potrzebnych składników odżywczych i oczywiście o całkowitą eliminację glutenu. Dzięki wyborze odpowiedniego cateringu bezglutenowego mamy możliwość zaoszczędzenia trochę wolnego czasu, który nie będziemy musieli przeznaczyć na zakupy spożywcze tylko na odpoczynek i relaks.